Moja fitness priča – Druga strana fitnessa

Ja sam Anja i ja sam magistra sestrinstva i instruktorica grupnog fitnessa uz glazbu. Danas Vam želim ispričati svoju fitness priču, kako sam počela s fitnessom i zdravim životom, koje greške sam napravila i što bih željela poručiti mladim djevojkama koje tek započinju s fitnessom.

Moj početak

Moja fitness priča počela je još u srednjoj školi. Oduvijek sam voljela vježbanje i fitness. Imala sam faze kada sam vježbala u teretani, na spravama ili u grupnim treninzima. Oduvijek sam pazila na prehranu i pokušavala jesti zdravo, ne jesti bijeli kruh te mesne prerađevine kao što su salame i paštete. Pila sam uglavnom vodu i izbjegavala sam sokove i gazirana pića. Ponekad bi pojela koji kolač, za rođendan ili za neku posebnu prigodu. Izbjegavala sam industrijsku i prerađenu hranu. Već sam s 15 godina naučila što su ugljikohidrati, bjelančevine i masti i koje namirnice ih sadrže. Oduvijek sam željela biti nutricionist, ali me život odveo u medicinsku školu iz koje je teško upisati nutricionizam. Jela sam zdravo koliko sam mogla u kući od roditelja i vježbala, ali vikendom sam izlazila kao i većina mladih ljudi kada se prečesto koristio alkohol.

Brojanje kalorija

Kako sam sama učila sve više o prehrani i zalazila sve dublje u svijet fitnessa, mediji su oblikovali moje mišljenje o tome što je to zdrava prehrana. Naučila sam sve o brojanju kalorija i koliko točno trebam pojesti kako bi smršavila ili bila na istoj težini, znala sam izračunati bazalni metabolizam. Onda je veliki hit postao brojanje makronutrijenata i na hranu sam gledala kao na omjer ugljikohidrata, proteina i masti. Sve sam izračunala do detalja i unosila u fitness aplikacije. Sjećam se kako sam vagala pola rajčice da vidim da li se slaže uz ostatak mog obroka. Koliko sam samo naivna bila! Svi su pričali samo koliko proteina ima pojedina namirnica, a nitko nije pričao što ćeš još u njoj dobiti. U dubini duše znala sam da mora postojati nešto više. Nitko nije pričao o mikronutrijentima, o vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Proteini?

Jela sam pet obroka u danu i bila sam gladna svaka 3 sata. Mislila sam da se hranim zdravo jer jedem dovoljno proteina, a malo masnoća. Mislila sam da se zdravo hranim jer jedem posni sir, jaja, pileća i pureća prsa i to sve iz trgovine, ne znajući da uz to dobivam hrpu antibiotika i hormona rasta. Mislila sam da sam fit jer pijem whey proteine, ne znajući od kakvog mlijeka se oni prave i što još ima u njima. Od svega toga dobila sam akne na licu veće nego što sam ikada imala, poremetila sam hormone i imala menstruaciju svaka 2 tjedna.

Jedem zdravo?

Izgledala sam bolje nego ikada u životu, imala sam trbušnjake, vježbala sam 4-6 puta tjedno i mislila sam da se hranim zdravo, ali nisam iznutra bila zdrava. Jela sam voće samo za doručak ili poslije treninga, jer sam čitala da ga samo tada smijem jesti. Jela sam rižu i pileća prsa i malo salate sa strane. Jela sam tunjevinu iz konzerve ne znajući ništa o živi koja se u njoj nalazi. Po fitness industriji ja sam jela savršeno zdravo.

Negativna strana fitnessa

Na internetu možemo pronaći puno pomiješanih informacija i želim da mlade djevojke ne iskušavaju na svojoj koži pogreške kroz koje sam ja prolazila. Treba li izbaciti ugljikohidrate? Jedan dan su masnoće nezdrave, drugi dan su zdrave? Treba li raditi cardio na prazan želudac? Je li doručak najvažniji obrok u danu? Treba li jesti 5 obroka na dan ili raditi 16 sati post? Ima toliko informacija, da ti više ne znaš to je točno i kome vjerovati? Voljela bih da sam ja vidjela ovaj video kada sam počinjala svoju fitness priču.

Knjiga koja mi je promijenila život

Počela sam čitati pravu literaturu i otkrila više o snazi voća i povrća. Pročitala sam Kinesku studiju i ta knjiga mi je promijenila život. To je najsveobuhvatnija studija o prehrani ikad provedena. Počela sam unositi više cjelovite biljne hrane – voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova. Prestala sam brojati kalorije i počela sam jesti intuitivno. Jedem kada sam gladna, a prestanem jesti kada sam sita. Kada se probudim, zapitam se, što mi se danas jede. Ako znate dobro slušati svoje tijelo, ono će samo znati što mu nedostaje. Ali prije toga ga morate očistiti od nezdrave hrane – a prvenstveno šećera. Odradila sam nekoliko postova na sokovima po tri, pet i jedanaest dana. Počela sam jesti više sirove hrane jer u njoj ostaju sačuvani svi enzimi i ostali nutrijenti koji se inače gube kuhanjem. Izbacila sam hranu koju sam do tada smatrala zdravom – meso, jaja, ribu, komercijalne mliječne proizvode. Prestala sam piti whey protein i počela piti konopljin protein povremeno.

Budimo kritičari

Svakodnevno radim na sebi i unapređujem svoje zdravlje. I dalje sam fit, vježbam 4-6 puta tjedno, imam trbušnjake, hranim se zdravo. Zapravo, izgledam isto kao i prije, ali sada se osjećam zdravo iznutra. Optimalno zdravlje nije cilj, već putovanje. Svaki dan se možete zapitati što još mogu učiniti za svoje zdravlje. Uvijek možete napredovati i biti bolji prema sebi. Nemojte vjerovati svemu što pročitate, tražite prave informacije i budite uporni. Zdravlje nije samo tjelesno zdravlje, zdravlje je i mentalno, društveno/emocionalno i duhovno. Radite svaki dan na tim područjima zdravlja. Uživajte u tom putovanju i pratite kako Vam raste energija, vitalnost, ljubav prema životu i ljubav prema drugima.

Dr. Colin Campbell: Kineska studija – knjigu možete preuzeti OVDJE

Vaša Anja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)