Prehrana Suplementi

Maca prah

Maca prah

Maca je vrlo otporna korjenasta biljka podrijetlom iz Južne Amerike, točnije Perua. Prema legendi, Inke su svojim ratnicima davale prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu, okretnost i izdržljivost. Zbog svojih svojstava poznata je i kao “ginseng s Anda”. Maca je bogata vitaminima B3, B2, B1 te mineralima: željezom, kalijem i fosforom.

Zašto konzumirati maca prah

Maca opskrbljuje organizam energijom, povećava izdržljivost, ublažava kronični umor, ublažava menstrualne simptome. Maca balansira hormone, ublažava simptome policističnih jajnika i PMS-a, a tijekom menopauze smanjuje hormonalne poremećaje, poboljšava pamćenje, daje koži mladenački izgled, pridonosi zdravlju kostiju i zubi. Zahvaljujući vitaminima B1, B2, B12 i C koji osigurava pravilno funkcioniranje srca, pretvorbu ugljikohidrata u energiju, rast stanica i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Zbog toga je važna kod obilnih menstrualnih krvarenja i spriječavanja post-menstrualnog umora.

Maca i hormonska aktivnost

Maca sadrži mnoge spojeve koji imaju antioksidacijska svojstva te složenu korisnu hormonsku aktivnost. Maca povećava plodnost kod obaju spolova. Može liječiti sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermija te jača spolnu moć. Posjeduje jasnu estrogensku aktivnost i povećava težinu maternice, a isto tako povećava i razinu progesterona, a progesteron je dobar za izgradnju kostiju. Maca sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze, te jača imunološki sustav. U prahu mace se nalaze i četiri vrste alkaloida, koji su posredno preko hormonalnog sustava odgovorni za pravilno iskorištavanje kalcija i fosfora u krvi.

Maca za pomlađivanje

Maca pomaže sintezu kolagena, što čini kožu čvrstom. Maca stimulira rast kose i stvara zaštitni sloj oko dlake, što čini kosu vidljivo gušćom. Štiti od štetnog učinka stresa, povećava energiju i poboljšava pamćenje. Učinkovita je u zaštiti kože od oštećenja koja su izazvana suncem, bez obzira na to upotrijebite li ju u prehrani ili ju nanesete izravno na kožu. Svi ti učinci su vrlo vrijedni i učinkoviti protiv starenja.

Tko može, a tko ne smije uzimati maca prah

Maca u globalu pomaže u maksimizaciji energetskog učinka bilo koje aktivnosti te u brzini regeneracije nakon aktivnosti. Danas je masovno koriste sportaši, atletičari, avanturisti, žene svih dobnih skupina. Ne smiju ju uzimati trudnice i dojilje. Uzimajte jednu čajnu žličicu maca praha sa vodom, sokom ili smoothijem.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)