Prehrana

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice

Kada kupujete proizvode od žitarica  pazite da Vas ne prevare oznake kao što su: multigrain, mljeveno kamenim mlinom, 100% pšenica, sedam vrsta žitarica ili mekinje. Ovi proizvodi nisu od cjelovitih žitarica, a na taj način se potrošače pokušava zbuniti i prikriti činjenica da su to zapravo rafinirane žitarice.

Na što paziti pri kupnji proizvoda od žitarica

Kad kupujete žitarice služite se pravilom pet na jedan. Kod kupovine zdravih proizvoda od cjelovitih žitarica pogledajte tablicu s podacima o hranjivim tvarima. Provjerite omjer mase ugljikohidrata i mase prehrambenih vlakana. Taj omjer ne bi trebao biti veći od pet.

Primijenite ovo na žitarice koje jedete za doručak. Na primjer, piše da porcija sadrži 30 grama ugljikohidrata i 3 grama vlakana. Kada podijelimo 30 sa 3 dobiti ćemo 10. To je više od pet, te bi taj proizvod trebali vratiti na policu. Uzmimo drugi proizvod koji sadrži 15 grama ugljikohidrata i 3 grama vlakana. Kada podijelimo 15 sa 3 dobiti ćemo 5 pa ovaj proizvod prolazi test.

Treba li jesti intaktne ili prerađene cjelovite žitarice

Proizvodi od žitarica kao što su pšenične pahuljice i integralno pšenično brašno iako mogu biti od 100% cjelovite pšenice, tijelo ih različito probavlja. Zrna pšenice samljevena u brašno, kao i ekspandirane (napuhane) pšenične pahuljice se probavljaju puno brže. Time im se povećava glikemijski indeks.

Izgladnjujete li svoj mikrobiom?

Međutim, kada jedete intaktne (neprerađene) žitarice, čak ako ih i potpuno prožvačete, dijelovi cjelovitih sjemenki i zrnja prenose škrob i ostale hranjive tvari sve do debelog crijeva te time hranite dobre bakterije u crijevima. Ukoliko se te žitarice, najprije prerade u brašno, gotovo se sav škrob probavi već u tankom crijevu, pa time izgladnjujete svoje dobre mikrobe. Događa li se to često, može doći do neravnoteže u kojoj mogu prevladati štetne bakterije, zbog čega si povećavate rizik od upalnih bolesti i raka debelog crijeva.

Najzdravije cjelovite žitarice su one koje imaju najviše vlakana, odnosno one koje su najmanje prerađene.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)