Tjelesno zdravlje Zdravlje

Antioksidansi

Antioksidansi su molekule koje sprječavaju oksidaciju druge molekule. Kao što smo spomenuli u prethodnom teksu o slobodnim radikalima proces oksidacije možemo spriječiti jedemo li hranu bogatu antoksidansima, kojih najviše ima u hrani biljnog porijekla.

Slobodni radikali i starenje

Kako ćemo provjeriti je li hrana koju jedemo bogata antioksidansima ili ne?

Odrežemo krišku voća i izložimo je zraku. Ako voće posmeđi, oksidiralo je, što znači da u njima nema mnogo antioksidansa. Tako, primjerice, ako odrežemo jabuku i bananu na kriške, brzo će posmeđiti. Većina antioksidansa u jabuci nalazi se u njenoj kori, stoga ako znate da su jabuke koje jedete organski uzgojene i nisu tretirane pesticidima, nemojte guliti koru jer ćete tako baciti i većinu antioksidansa. Ako želite spriječiti da vam voćna salata ne posmeđi, iscijedite na nju sok od limuna. Limun sadržava antioksidans vitamin C. Antioksidansi čuvaju hranu od oksidacije te tako djeluju i unutar organizma.

Koje namirnice imaju najviše antioksidansa

Slobodni radikali mogu deformirati naše bjelančevine i tako dovesti do upalne reakcije u tijelu. To se može spriječiti ako unosimo što više antioksidansa. Biljne namirnice imaju u prosjeku 64 puta više antioksidansa od namirnica životinjskog porijekla. Protuupalno mogu djelovati sve cijelovite prehrambene namirnice biljnog porijekla, ali neke su u tome bolje od drugih. Najviše antioksidansa imaju bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i začinsko i ljekovito bilje.

Što šarenije voće i povrće

Ljudi jedu mnogo bijele hrane – bijeli kruh, bijeli krumpir, bijelu tjesteninu, oljuštenu i poliranu rižu. Zdravije su obojane namirnice jer sadrže antoksidativne pigmente kao što su narančasti beta karoten u mrkvi i batatu, likopen zbog kojeg su rajčice crvene i plavi antocijanini iz borovnica. Te boje su ujedno i antoksidansi. Stoga crveni luk ima 76% više antoksidanasa od bijelog, crveni kupus ima osam puta više antoksidanasa od zelenog, crveni grejpfrut od žutog, crveno grožđe od bijelog, crvena jabuka od zelene. Kada idete u kupovinu, uvijek birajte najcrvenije jagode, najcrnje kupine, najjarkije rajčice, najzeleniju brokulu. Antioksidansi koji djeluju protiv starenja i raka upravo su te njihove boje.

Šesnaest znanstvenika diljem svijeta je provelo istraživanje i objavilo bazu podataka antioksidativnog kapaciteta sa više od 3000 prehrambenih namirnica. Taj dokument možete skinuti na http://bit.ly/antioxidantfoods i provjeriti koliko antioksidansa imaju naminice koje vi konzumirate.

Ako želite povećati unos antioksidansa ne morate birati svaku pojedinu namirnicu, važno je da u svoju prehranu uvrstite što više raznog povrća, voća i začinskog bilja.

Pogledaj još

2 Comments

  1. […] vitaminom A, vitaminom K, vitaminom C, vitaminom E i vitaminima B skupine. Također, puna je antioksidansa i tako […]

  2. […] sastojci su nutrijenti koji posjeduju korisno fiziološko djelovanje. To su esencijalne masnoće, antioksidansi, fitokemikalije i […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]