Prehrana

Kako napraviti savršeni smoothie

Smoothiji su izvrstan način za unos velike količine hranjivih tvari. U samo nekoliko jednostavnih koraka bit ćete na dobrom putu da pravite sve vrste ukusnih i hranjivih smoothia sa sastojcima koje volite. Dijelimo s Vama našu sigurnu formulu kako bi napravili najepičniju mješavinu okusa i hranjivih sastojaka. Pravite super ukusne smoothie prije ili poslije treninga ili kao savršenu poslasticu!

Blender

Kvalitetan blender je jedan od važnijih stvari za savršeni smoothie. Blender visoke brzine će Vaš smoothie napraviti kremastim i bez komadića. Bolje je uložiti više novaca u kvalitetan blender kojeg ćete imati dugo godina.

Osnovno voće – banane

Banane su osnovni dio smoothia zato što su kremaste i slatke. Uvijek koristite zrele banane, sa par crnih točkica na kori. Tada su banane najbogatije hranjivim tvarima i najslađe te savršene za Vaš smoothie. Možete banane i zamrznuti. Zamrznute banane će napraviti smoothie još gušćim i kremastijim.

Ostalo voće

Pravi okus i veliku količinu antoksidansa smoothiu daje ostalo voće. Možete staviti bobičasto voće kao što su borovnice, jagode, maline ili kupine ili tropsko voće kao što su ananas i mango. Uvijek birajte svježe i  sezonsko voće jer je ono najzdravije i pruža Vam sve nutrijente koje trebate.

Tekućina

Ako želite konzistenciju sladoleda nemojte dodavati tekućinu u blender, za smoothie zdjelu dodajte malo tekućine, a za smoothie kojeg ćete piti možete dodati više tekućine. Kao tekuću bazu možete koristiti sojin jogurt, biljno mlijeko – zobeno, bademovo, kokosovo, sojino ili rižino ili običnu vodu.

Čokoladni smoothie

Zdrave masnoće

Dodajte orašaste plodove, sjemenke, avokado ili kokosovo mlijeko s visokim postotkom masnoće. Zdrave masnoće će pomoći tijelu apsorbirati sve vitamine, minerale i fitonutrijente iz smoothia, te će dodati bogatu, kremastu teksturu smoothiu.

Superhrana

Superhrana u prahu je odlična jer nam pruža puno hranjivih tvari u maloj količini. Povećat će prehrambenu vrijednost smoothia i poboljšati njegov okus. U svoj smoothie možete dodati superhranu po želji – ječmenu travu u prahu, spirulinu, klorelu, šipak u prahu, maca prah, acai ili kakao.

Proteini

Po želji u smoothie možete staviti proteine u prahu ako ste sportaš, fizički aktivni ili želite duže osjećati sitost nakon obroka. Birajte biljne proteine kao što su konopljin protein ili neku drugu mješavinu biljnih proteina.

Zeleno lisnato povrće

Kako bi povećali unos zelenog lisnatog povrća, najlakše je ubaciti ga u smoothie. Stavite listove špinata, blitve, peršina, kelja ili bilo kojeg drugog zelenog lisnatog povrća.

Zeleni smoothie

Više o zdravoj prehrani možete pročitati u našoj novoj e-knjizi:

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.