Tjelesno zdravlje Zdravlje

Koliko je važan oporavak sportaša

Pogrešno se smatra da je trening najvažniji u postizanju vrhunskih rezultata, dok je oporavak zanemaren od strane trenera i sportaša te je glavni razlog ozljeda i neuspjeha u profesionalnom sportu. Velik broj sportaša se natječu ozlijeđeni, pod lijekovima i injekcijama te time ugrožavaju vlastito zdravlje zbog rezultata. Koliko je zaista važan oporavak sportaša?

Sportaš izmjenjuje periode:

  • treninga
  • natjecanja
  • oporavka

Tri aspekta oporavka

Sportaš se treba oporavljati od tjelesnih napora kojima je izložen tijekom treninga i natjecanja, kao i od psihičkih napora i pritiska koji postoje u natjecateljskom sportu. Postoje tri apekta oporavka i to su:

  • Prehrana
  • Tjelesni odmor
  • Duhovni odmor

Kvalitetna prehrana

Intenzivna tjelesna aktivnost tijekom treninga i natjecanja uzrokuje trošenje energije i razgradnju stanica. Adekvatna prehrana je neophodna kako bi se osigurali gradivni blokovi za izgradnju novih stanica i kako bi se obnovila energija tijela. Za vrhunski rad mišića, trening je izuzetno važan, ali je nedovoljan ukoliko mišić ne dobiva hranjive tvari. Sportaš bi trebao konzumirati raznoliku cjelovitu hranu – voće, povrće, mahunarke, žitarice, sjemenke i orašaste plodove. Potrebno je izbjegavati prerađenu hranu, pojačivače okusa, energetske napitke, kavu, alkohol i neprirodne dodatke prehrani.

Tjelesni odmor

Svaki organ u tijelu ima svoj period odmaranja. Srce se odmara između svakog otkucaja, oči se odmaraju svaki puta kada trepnemo ili kada žmirimo tijekom spavanja, a mišići se odmaraju u periodu neaktivnosti.

Sportaš bi trebao ići na vrijeme spavati, oko 21-22 sata navečer i buditi se rano ujutro. Ukoliko se noć provede u odmoru kroz spavanje, to će na poseban način regenerirati, ojačati i oporaviti tijelo jer se sa zalaskom suca u organizmu pokreću posebni mehanizmi oporavka i regeneracije. Luči se hormon melatonin koji je zaslužan za regeneriranje stanica i pomlađivanje. Iskorištavanje melatonina će biti potpuno samo ukoliko čovjek u tom periodu spava. Spavanje prije ponoći vrijedi više nego dva ili tri sata poslije ponoći.

Duhovni odmor

Adekvatan duhovni i psihički odmor je izuzetno važan kako bi sportaš postigao najbolje rezultate jer čovjek nije samo tjelesno, već i duhovno biće. Sportaši su izloženi ekstremnim psihičkim naporima. Čovjek se najviše duhovno ispunjava kada je u društvu osoba koje ga iskreno vole. Zato je za duhovno zdravlje i psihički oporavak za sportaša jako važno da bude u krugu obitelji i iskrenih prijatelja od kojih će dobivati ljubav i duhovnu energiju za najveća postignuća.

Jedini siguran način da se sportaš pripremi za podnošenje najvećih opterećenja, bez opasnosti od ozljeda, kao i za ostvarivanje vrhunskih rezultata bez ugrožavanja zdravlja je prirodni oporavak zasnovan na kvalitetnoj prehrani, adekvatnom treningu, tjelesnom odmoru, kao i psihičkom i duhovnom odmoru.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)