Prehrana Suplementi

Spirulina

Spirulina

Spirulina je vrsta modrozelenih algi koje pronalazimo u jezerima i oceanima, i vodi se kao jedna od najkvalitetnijih namirnica na planetu. Spirulinu pronalazimo u različitim dijelovima svijeta. U pravilu se uzgaja na području Kine, Australije i Havaja. Zapravo, ova alga se smatra jednim od najstarijih svjetskih izvora hrane. Stoljećima ju je civilizacija Azteka kultivirala i upotrebljavala za prehranu, a danas se smatra centralnim sastojkom u nekoliko azijskih kultura prehrane.

Klorofil

Spirulina se replicira fotosintezom, izvlačeći tako energiju iz svjetla.  Produkt toga je klorofil, supstanca koja biljke čini zelenima. Kad su u pitanju nutrijenti, klorofil je izuzetno koristan. U mnogočemu doprinosi apsorpciji vitamina i minerala, i sam po sebi je antioksidant koji pomaže rastu i regeneraciji tkiva.  Drugi pigment u spirulini je fikocijanin. To je antioksidans koji optimizira krvnu sliku i doprinosi općem boljitku organizma.

Spirulina – kompletan protein

Proteinski sastav spiruline čini je popularnom kod profesionalnih i rekreativnih sportaša. Spirulina je kompletni protein, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor proteina koji su lako probavljivi. Upravo zbog toga se spirulina preporuča svim osobama koje intenzivno vježbaju, uzima se prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor.

Vitaminski sastav spiruline

Od jednake je važnosti i njezin vitaminski sastav. Bogata je vitaminom A, koji pomaže reproduktivne sustave te potiče potenciju, i potreban je za esencijalno održavanje ravnoteže organizma. Spirulina sadrži više vitamina B1 nego kravlje mlijeko, a on služi za regularnu funkciju živčanog sustava i mišića. Vitamin B2  pomaže u apsorpciji energije iz ugljikohidrata i u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Vitamin B6 je potreban za apsorpciju amino kiselina i kemikalija uključenih u moždane funkcije. Također pomaže mišićnom tkivu, omogućavajući krvnom hemoglobinu da veže kisik. Vitamin B9 je esencijalan za žene u trudnoći, dok vitamin C pomaže u regulaciji krvotoka i jačanju imuniteta. Vitamin D pomaže apsorpciju kalcija, promiče generalno zdravlje, jača imunitet i regulira inzulin i krvni tlak. Vitamin E je važan agens antioksidanta , sprječava bolesti i pomaže u zacjeljivanju rana.

Doziranje

Preporučena dnevna doza je 5 grama kao dodatak prehrani. Jedna čajna žličica praha spiruline se rastopi u vodi i popije ili se dodaje u sok ili smoothie.

Maca prah

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]