Tjelesno zdravlje Zdravlje

10 načina kako smanjiti kroničnu upalu

Zamislite kako se ujutro budite, skačete iz kreveta i osjećate se energično i bez bolova. Nema više bolnih zglobova, kroničnog umora, nadutosti i probavnih smetnji. Ako želite unaprijediti zdravlje, dodajte u Vašu svakodnevicu ovih 10 načina kako smanjiti kroničnu upalu.

Tuširanje toplo-hladnom vodom

Tuširajte se hladnom vodom 30 sekundi, zatim toplom vodom 30 sekundi. Ponavljajte ove periode izmjene hladne pa tople vode 3-5 minuta. Hladna voda poboljšava imunološki sustav, potiče cirkulaciju, limfu i probavu te time poboljšava izlučivanje toksina iz organizma.

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, koji se često nazivaju i dobre bakterije u našim crijevima. Jačaju imunološki sustav i sluznicu crijeva proizvodeći tvari zvane masne kiseline kratkog lanca. Mogu se unijeti hranom poput kiselog kupusa, biljnim jogurtom, miso pastom ili kombuchom.

Kupke s epsom soli

Epsom sol je prirodni mineralni spoj magnezija i sulfata. Magnezij regulira rad preko 325 enzima i ključan je u smanjenju upale te u pravilnom radu živčanog i kardiovaskularnog sustava. Dodajte 1-2 šalice epsom soli ili gorkom soli u kupku. Kupajte se najmanje 40 minuta jer je potrebno 20 minuta da se toksini izbace iz tijela, te zatim 20 minuta da se apsorbiraju minerali iz soli.

Skakanje na trampolini

Skakanje na trampolini potiče rad limfnog sustava te time i izbacivanje nakupljenih štetnih tvari iz organizma. Skačite 15 minuta na trampolini svaki dan.

Boravak na suncu

Vitamin D utječe na strukturu kostiju, krvni tlak, mozak, raspoloženje i imunitet. Postoje dokazi da je smanjena razina vitamina D povezana s povišenom razinom upale u tijelu. Izložite što veću površinu kože suncu najmanje 15-20 minuta svaki dan.

Jesti hranu koja smiruje upalu

Hrana koja smiruje upalu

Izbaciti hranu koja potiče upalu

Hrana koja potiče upalu je ona s najvećim rizikom od osjetljivosti i alergija. To su rafinirani šećer, mliječni proizvodi, pržena hrana, crveno meso, transmasti, umjetne kemikalije, arome i aditivi u hrani.

Povećati unos sirove hrane

Povećajte unos sirove hrane jer termička obrada hrane u potpunosti uništava enzime. Enzimi se prirodno nalaze u sirovoj hrani i pomažu pri probavi. Kada ih uništimo, tijelo mora samo proizvoditi enzime. Proizvodnja enzima slabi s godinama, lošom prehranom i stresom te time hrana neće biti do kraja probavljena i apsorbirana. Jedite sirovo voće i povrće svaki dan.

Smanjiti izloženost toksinima

Toksini povećavaju upalu u tijelu. U kontakt dolazimo udišući ih iz umjetnih osvježivača zraka, kroz hranu špricanu insekticidima i herbicidima te u dodiru s kožom koristeći kemijska sredstva za čišćenje. Izbjegavajte kemikalije u kućanstvu koje se svakodnevno koriste pri čišćenju, izbjegavajte plastiku, jedite što više organske hrane i pijte 2-3 litre čiste vode.

Izbjegavanje kemikalija u kućanstvu

Regulacija stresa

Kada ste pod stresom duže vrijeme, kortizol i adrenalin ostaju kronično povišeni. To je ometajuće za tijelo i mogu se pojaviti brojni zdravstveni problemi kao što su anksioznost, depresija, glavobolje, debljanje, problemi sa spavanjem ili bolesti srca. Vježbajte, duboko dišite, bavite se stvarima u kojima uživate i okružite se ljudima koje volite.

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]