Hrana koja smiruje upalu

Upala je dio obrambenog mehanizma tijela. Javlja se kada imunološki sustav prepoznaje i uklanja štetne bakterije, patogene i druge nadražujuće tvari, te počinje proces zacjeljivanja. Koji su simptomi kroničnih upala i koja je to hrana koja smiruje upalu?

Kako znati imate li upalu?

Imate upalu ukoliko imate povišenu razinu c-reaktivnog proteina (CRP) u krvi (vrsta upalnog markera).

10 simptoma kroničnih upala:

  1. Umor
  2. Bolovi
  3. Prekomjerno stvaranje sluzi (u grlu ili nosu)
  4. Problemi s kožom poput ekcema ili psorijaze
  5. Loša probava (plinovi, proljev, nadutost ili zatvor)
  6. Magla mozga (brain fog)
  7. Glavobolja
  8. Natečeno lice i podočnjaci
  9. Natečeni limfni čvorovi
  10. Višak masnoće na trbuhu
Ako je imunološki sustav dulje vrijeme u stanju visoke pripravnosti, može nanijeti ozbiljnu štetu srcu, mozgu i drugim organima što dovodi do kronične bolesti. Kronična upala može uzrokovati stanja poput raka, dijabetesa, alergija, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa, kronične opstruktivne plućne bolesti, upalne bolesti crijeva i astme.

Što potiče upalu

Prehrana

Prehrana igra veliku ulogu u upalnom procesu. Određena hrana pogoršava upalu. Aditivi u hrani, rafinirani šećer, transmasti, prerađeno meso i mliječni proizvodi pokreću upalni odgovor u tijelu.

Stres

Kortizol, hormon stresa, zapravo regulira razinu upale u tijelu. Kad kroničnog stresa, stanice imunološkog sustava postaju neosjetljive na regulatorni učinak kortizola, dajući upali prostor za rast.

Izloženost kemikalijama

Kemijski iritansi poput onih koji se nalaze u proizvodima za čišćenje u kućanstvu, deterdžentu za pranje rublja, osvježivačima zraka i proizvodima za osobnu njegu uvelike štete stanicama. Istraživanja su pokazala da je izloženost kemikalijama koje se nalaze u tim proizvodima izravno povezana s porastom upale.

Izbjegavanje kemikalija u kućanstvu

Propusna crijeva

Propusna crijeva nastaju kad se na sluznici crijeva razvijaju puknuća ili rupe. Tako neprobavljene čestice hrane, bakterijski toksini i drugi patogeni ulaze u krvotok, što pokreće imunološki odgovor i uzrokuje trajnu upalu u cijelom tijelu.

Potrebno je eliminirati hranu koja izaziva upalu. Počnite ju zamjenjivati protuupalnom hranom poput svježeg voća i povrće, ljekovitog bilja, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Uključivanjem ovih protuupalnih obroka u svoju prehranu, crijeva će se prirodno početi regenerirati. Kako crijeva zacjeljuju, imunološki sustav će se moći opustiti, jer patogeni i neprobavljena hrana više neće curiti u krvotok. To će s vremenom prirodno smanjiti upalni odgovor. Pokušajte smanjiti i vanjske okidače poput stresa i izloženosti toksinima.

Hrana koja smiruje upalu

Kurkuma

Kurkuma je poznata po protuupalnim moćima. Utvrđeno je da je bolja od vodećih protuupalnih lijekovi kao što su Aspirin i Ibuprofen. Protuupalne blagodati kurkume također uključuju zacjeljivanje rana, smanjivanje bolova ishijadičnog živca, postoperativnom boli, kao i artritisom i ostalim bolovima u zglobovima.

Đumbir

Djelatni ljekoviti sastojci đumbira su fitokemikalije gingerol i shogaol. Otkriveno je da ublažavaju menstrualne bolove i migrene jednako učinkovito kao nesteroidni protuupalni lijekovi.

Brokula

Brokula, kao i ostale kupusnjače, sadrži sumporom bogat spoj nazvan sulforafan, koji ima snažno protuupalno djelovanje. Kupusnjače su također povezane sa smanjenim rizikom od raka.

Ananas

Ananas je jedan od najučinkovitijih protuupalnih plodova. Sadrži enzim bromelain koji smanjuje razinu CD4 + T limfocita, koji su prvenstveno uključeni u izazivanje upale u tijelu. Bromelain je toliko učinkovit da je povezan sa smanjenjem boli i otekline kod pacijenata s osteoartritisom i reumatoidnim artritisom.

Lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, blitve i rikole sadrže visoke koncentracije vitamina, minerala i antioksidativnih flavonoida kvercetina i kempferola koji smanjuju upalne markere. Uvrstite zeleni smoothie u svoj jelovnik!

Kokos

Kokos ima snažne protuupalne učinke. Istraživanja pokazuju da kokos pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upale.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je posebno bogato antioksidansima, što znači da ima visok potencijal za smanjenje upala u tijelu. Sadrže spojeve polifenola poput antocijanina, koji su odgovorni za njihovu prepoznatljivu tamnocrvenu, plavu i ljubičastu nijansu. Ti spojevi ciljaju upalne putove, koji pomažu u zaštiti tijela od kroničnih bolesti.

AVOKADO

Avokado je izvrstan izvor zdravih mononezasićenih masnih kiselina i antioksidansa, koji inhibiraju upalni odgovor tijela. Probajte avokado tost za doručak ili zelene rezance s umakom od avokada za ručak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)