Kako uštedjeti vrijeme prilikom kuhanja

U današnjem užurbanom ritmu, svaka minuta nam puno znači. Često nemamo vremena za kuhanje i pripremanje hrane. Radije želimo koristiti vrijeme na uživanje u životu, radeći stvari koje volimo i druženje s našim najbližima. Saznajte kako uštedjeti vrijeme prilikom kuhanja kako bi imali zdrave, domaće i slasne obroke u što kraćem roku.

Kako uštedjeti vrijeme pri kuhanju

Isplanirajte obroke unaprijed

Kako bi znali koje namirnice Vam trebaju i da kada dođete kući ne gubite vrijeme razmišljajući što kuhati, već se odmah bacite na posao.

Uključite obitelj ili cimere

Podijelite poslove pranja povrća, rezanja, kuhanja i pranja suđa kako bi bili brže gotovi.

Kupite ekspres lonac

Ekspres lonac koji kuha pod pritiskom će ubrzati kuhanje. Zamislite da su grah i slanutak gotovi za 20 minuta, a leća i kvinoja za 5!

Skuhajte za više obroka

Hranu koja može stajati, skuhajte u većoj količini, kako bi mogli jesti i za večeru ili sutra. Također, budite kreativni pa varivo od graha ili leće sutradan pretvorite u burgere ili kao punjenje za tortilje. Tražite uvijek nove načine kako upotrijebiti hranu.

Nasijecite više povrća odjednom

Kada već sjeckate povrće za ručak, nasijecite odmah par komada više za sutra ili kasnije u tjednu. Mrkvu i papriku možete nasjeckati na trakice, staviti u čašu i pokriti vodom kako bi duže ostala svježa, salatu oprati i nakidati na komadiće ili nasjeckati češnjak, staviti ga u posudicu i preliti maslinovim uljem te koristiti kasnije.

Čistite tijekom kuhanja

Čim uhvatite malo vremena dok čekate da zakuha voda ili se ugrije umak, operite suđe koje ste koristili za pripremu. Biti će Vam lakše ako čistite odmah tijekom kuhanja nego da na kraju imate gomilu posuđa koje treba oprati. Operite tanjure odmah poslije jela da Vas ne dočekaju skoreni ostatci hrane sutradan ujutro u sudoperu. To će Vam definitivno uštedjeti vrijeme i nećete morati ribati posuđe.

Organizirajte svoj popis za kupovinu po sekcijama u trgovini

Kada pišete listu za kupovinu, pokušajte se prisjetiti gdje što stoji u trgovini i organizirajte listu po kategorijama (na primjer: odjel s voćem i povrćem, zamrznuti proizvodi, začini) kako ne bi morali gubiti vrijeme u trgovini i šetati se od jednog do drugog kraja trgovine.

Nemojte guliti hranu

Prestanite guliti mrkvu, tikvicu, krastavce ili krumpir. Ako kupujete organske proizvode samo ih dobro operite i narežite s korom. Tako ćete sačuvati sve hranjive tvari koje se nalaze u kori i uštedjeti na vremenu.

Koristite blender za sjeckanje hrane

Ako u receptu trebate naribanu mrkvu ili tikvicu, samo ih ugrubo narežite na kockice, ubacite u blender i upalite ga na najmanjoj brzini. Dobit ćete savršeno “naribano” povrće.

Pripremite doručak večer prije

Ako želite koju minutu duže spavati ili imati mirno jutro, pripremite sve sastojke za doručak večer prije. Ako jedete smoothie, sve sastojke ubacite u blender večer prije te ih ujutro samo prelijte vodom ili biljnim mlijekom i izblendajte. Možete napraviti chia puding ili zobene pahuljice večer prije i ujutro ih samo zgrabite i spremni ste za početak dana.

Pripremite suhe mixeve

Kada imate vremena pripremite suhe mixeve za palačinke ili muffine. Kada ste u žurbi samo ih pomiješajte s tekućim sastojcima i ispecite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)