Isplati li se kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja

Što znače riječi organsko, ekološko ili bio i isplati li se kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja? Saznajte što je uopće ekološki uzgoj, zašto je ekološko voće i povrće zdravije i jednostavan način kako ukloniti ostatke pesticida s voća i povrća.

Što znači ekološki uzgoj?

Ekološka poljoprivreda čuva okoliš i u njoj se izbjegava upotreba većine umjetnih tvari, uključujući pesticide i antibiotike. Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu u pogledu okoliša i klime, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodnih standarda koji su u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača za proizvodima proizvedenim uz primjenu prirodnih tvari i procesa. Pridržavanje visokih standarda u području zdravlja, okoliša i dobrobiti životinja pri proizvodnji ekoloških proizvoda svojstveno je visokoj kvaliteti tih proizvoda.

Obavezna godišnja inspekcija

Među ostalim uvjetima obavezna je i godišnja inspekcija na samom gospodarstvu koje se bavi ekološkim uzgojem i izbjegavanje genetski modificiranih usjeva. Kontrola koju provode kontrolna tijela obavezna je jednom godišnje za sve subjekte u ekološkoj proizvodnji – proizvođače, prerađivače,  uvoznike, izvoznike te distributere/trgovce. Kontrolna tijela su također obvezna na godišnjoj razini uzeti 5% uzoraka od ukupnog broja subjekata na temelju analize rizika, obaviti 10% dodatnih kontrola na temelju rizika i 10% nenajavljenih kontrola u okviru redovnih kontrola.

Znak ekološkog proizvoda

Prije nego što se neki proizvod stavi na tržište on mora dobiti znak ekološkog proizvoda EU. Znak ekološkog proizvoda EU je obvezan u označavanju ekoloških proizvoda. Ukoliko se navode pojmovi “bio”, “eko” ili “organski” na proizvodima, a nisu označeni tim znakom, potrošači o takvim proizvodima trebaju obavijestiti Državni inspektorat, Sektor za nadzor poljoprivrede jer se u tim slučajevima radi o obmani potrošača.

Organsko, ekološko i bio

Riječi organsko, ekološko i bio su sinonimi i koriste se za isti način proizvodnje koju smo opisali, samo što se te riječi različito zovu u drugim državama. Ekološka proizvodnja je hrvatski naziv, organska proizvodnja ili organic američki, a bio je njemački naziv.

Zašto je ekološko voće i povrće zdravije?

Voće i povrće iz ekološkog uzgoja ima više hranjivih tvari, kao što su polifenoli antioksidansi. Smatra se da je voće i povrće iz konvencionalnog uzgoja njima siromašno zbog upotrebe visokih doza umjetnih dušičnih gnojiva. Na temelju povišenih razina antioksidansa proizvodi iz ekološkog uzgoja se mogu smatrati 20-40 posto zdravijim.

Također, konvencionalni proizvodi imaju dvostruko veće količine kadmija, jednog od tri otrovna teška metala koje, pored žive i olova, unosimo hranom. Za kadmij se smatra da dolazi iz fosfatnih gnojiva kojima se gnoje konvencionalni usjevi.

Zašto jesti organsku hranu

Jedite voće i povrće

Konzumiranje i konvencionalnog voća i povrća donosi ogromne zdravstvene dobrobiti, pa ga nemojte preskočiti ako si ne možete priuštiti ekološko. Kupujete li hranu iz ekološkog uzgoja, svoju izloženost pesticidima smanjujete, ali je ne rješavate u potpunosti. Ostatci pesticida pronađeni su u 11 posto uzoraka usjeva iz ekološkog uzgoja.

To može biti zbog slučajne upotrebe ili kršenjem odredbi, zbog križne kontaminacije sa susjednih konvencionalnih polja ili zbog postojanih onečišćivača koji se zadržavaju u tlu, kao što je DDT. Ekološki proizvod je bilo koji proizvod koji sadrži 95% ili više ekoloških sastojaka. Količina od 5% se morala ostaviti zbog neizbježnih oštećenja poput onečišćenja iz kiša ili vjetra koji dolazi iz udaljenih mjesta.

Voće i povrće s najviše i najmanje pesticida

Kako ukloniti ostatke pesticida s voća i povrća?

Jednostavan način da operete svoje voće i povrće (bilo ono iz konvencionalnog ili ekološkog uzgoja) je slana voda. Otopina 10% soli u vodi pokazala se djelotvornom za uklanjanje ostataka pesticida s hrane. Na jedan dio soli dodajte devet dijelova vode i u nju potopite voće i povrće. Na kraju običnom vodom isperite sol i vaše svježe voće i povrće je spremno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)