Voće i povrće s najviše i najmanje pesticida

Voće i povrće je najzdravija hrana zbog svog vitaminskog, mineralnog i antioksidativnog sastava. Većina ljudi ne jede dovoljne količine voća i povrća, i trebali bi povećati njihovu konzumaciju. Koje povrće i voće ima najviše pesticida i treba ga kupovati organsko, a kod kojeg voća i povrća se možete izvući jer je najčistije? U ovom tekstu saznajte voće i povrće s najviše i najmanje pesticida.

Koliko pesticida se nalazi u voću i povrću

Svake godine Radna skupina za zaštitu okoliša (The Environmental Working group) objavi svoj godišnji vodič za kupce, listu voća i povrća s najmanje i najviše pesticida. Rade analizu 47 različitog voća i povrća koristeći podatke američkog Ministarstva poljoprivrede. Poredak se temelji ne samo na postotku uzoraka s pesticidima već i na broju i količini pesticida u svim uzorcima i na pojedinačnim uzorcima.

Voće i povrće s najmanje pesticida

 1. avokado
 2. slatki kukuruz
 3. ananas
 4. luk
 5. papaja
 6. zamrznuti grašak
 7. patlidžan
 8. šparoge
 9. cvjetača
 10. dinja
 11. brokula
 12. gljive
 13. kupus
 14. zimska dinja
 15. kivi

Ovo voće i povrće nije nužno kupovati organski, te možete uštedjeti novce kupujući od konvencionalnih proizvođača. Najmanje pesticida imaju avokado i slatki kukuruz. Skoro 70% voća i povrća s ove liste uopće ne sadrži ostatke pesticida.

Voće i povrće s najviše pesticida

 1. jagode
 2. špinat
 3. kelj
 4. nektarine
 5. jabuke
 6. grožđe
 7. breskve
 8. višnje
 9. kruške
 10. rajčice
 11. celer
 12. krumpir
 13. ljute papričice

Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida i bilo bi idealno kada bi ga kupovali organsko. Više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, špinata, nektarina i kelja pozitivno je pokazalo ostatke dva ili više pesticida.

Zašto jesti organsku hranu

U kelju su našli ostatke 18 različitih pesticida. Jedan od pesticida koji su Amerikanci ove godine našli u kelju zove se DCPA koji je klasificiran kao mogući kancerogen te ga je Europska unija zabranila još 2009. godine, pa se ne moramo brinuti da ga ima u našem kelju.

Ovo voće i povrće treba kupovati organsko kako bi eliminirali svaki mogući zdravstveni rizik koji može potencijalno nastati od pesticida, kao i zbog lošeg utjecaja na okoliš.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)