Prehrana Zdravlje

Što poslije dijete – obrnuta dijeta ili reverse diet

voće na tanjuru

Obrnuta dijeta ili reverse diet je proces polaganog ubrzavanja metabolizma natrag na normalnu početnu vrijednost nakon što je ozbiljno smanjena kroničnim nedostatkom kalorija. Držeći se predugo agresivnog deficita, tijelo nema izbora nego mora regulirati funkciju štitnjače. Time se smanjuje bazalni metabolizam. U teškim slučajevima, javlja se i znatan gubitak mišića. Što poslije dijete? Kako održati idealnu težinu i ne vratiti izgubljene kilograme?

Kako održati idealnu težinu?

Ako ste izračunali svoju ukupnu dnevnu potrošnju energije koja je, na primjer, 2000, a Vi ni sa pola te količine više ne mršavite, znači da je Vaše tijelo prešlo u način štednje energije. Međutim, ukoliko odmah podignete kalorije na održavanje, počet ćete brzo dobivati na tjelesnoj težini. Vratit ćete sve izgubljene kilograme, a vjerojatno i dobiti nove.

Što je obrnuta dijeta ili reverse diet?

Obrnuta dijeta uključuje postupno linearno povećavanje kalorija iz tjedna u tjedan. Najbolji način da izbjegnete povratno debljanje je vrlo polako i metodično dizanje kalorija što zahtjeva strpljenje i disciplinu. To može biti podizanje za 50 do 200 kalorija tjedno, ovisno o tome kako Vaše tijelo reagira jer je obrnuta dijeta individualna. Taj put ponekad traje tjednima, a ponekad mjesecima. Sve ovisi koliko ste se dugo izgladnjivali i poremetili metabolizam raznim strogim dijetama. Ako ste pothranjeni i godinama niste unosili adekvatne nutrijente koji su potrebni Vašem tijelu, ne možete očekivati da će Vam se zdravstveno i fizičko stanje popraviti u nekoliko dana. Obrnuta dijeta može biti teža od same dijete jer će samim podizanjem kalorija tijelo slati signale gladi. Međutim, najbolji način da izbjegnete povratno debljanje je ići polako i metodično, ali to zahtjeva strpljenje i disciplinu.

Zašto raditi obrnutu dijetu?

Obrnuta dijeta predstavlja i dijetu nakon dijete, koristi se za izlazak iz kalorijskog deficita i pomaže nam da se ponovno ne udebljamo nakon dijete. Cilj je da se ubrza metabolizam nakon dijete i da tijelo dobije signal da je naša nova težina ona koju želimo zadržati. Tijelo je najosjetljivije nakon dijete i nemojte propustiti iskoristiti ovu fazu nakon dijete kako bi ubrzati metabolizam, poboljšali zdravlje hormona i iskoristili sve prednosti obrnute dijete. Faza obrnute dijete je dobra jer možete lakše dobiti mišiće. Dodatni mišići će kasnije brže skidati masnoću nakon što se metabolizam oporavi, a Vi ćete izgledati bolje i osjećati se jače.

Kako raditi obrnutu dijetu?

Potrebno je podizati kalorije za 50 do 200 kalorija tjedno i svaki dan mjeriti težinu i opsege. Kalorije podižete dokle god Vam opseg trbuha ostaje isti. Kilogrami na početku mogu ići gore, ali će to biti od glikogena i vode. Nakon što Vam se poveća opseg trbuha ostanite tjedan ili dva na tom kalorijskom unosu, a zatim ponovno podignite unos kalorija. Kalorije je potrebno dizati iz masti i ugljikohidrata, a ne iz proteina. Ukoliko ste tijekom dijete podizali korake i radili kardio, tijekom obrnute dijete smanjujte korake za 2000 tjedno. Također, postepeno smanjujete kardio trening 5-10 minuta po treningu. Obrnuta dijeta idealno bi trebala trajati koliko je trajala i sama dijeta, a minimalno upola kraće.

Možda će Vas zanimati i:

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]