Prehrana Zdravlje

Što se događa tijekom rigorozne dijete?

Tijekom svake dijete se usporava bazalni metabolizam. Za vrijeme niskog kalorijskog unosa, tijelo pokreće mehanizme za adaptaciju. Što su kalorije niže, ta adaptacija je brža. Metabolička adaptacija je niz bioloških adaptacija na restrikciju energije (kalorija) koje rezultiraju usporavanjem brzine metabolizma. Što se događa tijekom rigorozne dijete?

Usporava se rad štitnjače

Mijenja se hormonski sastav. Rad štitnjače postaje sporiji, a hormoni štitnjače određuju brzinu metabolizma. Što je štitnjača manje aktivna, mršavljenje ide teže i sporije.

Dolazi do poremećaja spolnih hormona

Spolni hormoni se mogu drastično poremetiti na niskom kalorijskom unosu. Žene koje krenu u nagli kalorijski deficit vrlo vjerojatno će imati problema s menstruacijskim ciklusom i možda čak i izgubiti ciklus. Kod muškaraca se može javiti problem s padom libida.

Konstantan osjećaj gladi

Tijekom agresivnog kalorijskog deficita javlja se konstantan osjećaj gladi zbog porasta hormona gladi (grelina) i pada hormona sitosti (leptina).

Pad energije i snage

Tijekom deficita, dolazi do pada energije i snage. Ljudi koji su na dijeti imaju slabiju i mirniju gestikulaciju, sporije se kreću i manje trepću. Ovo se uglavnom događa na nesvjesnom nivou.

Zašto ne raditi rigorozne dijete?

Zbog svega navedenog, moramo obratiti pažnju s kojim kalorijskim unosom krećemo na dijetu, ne treba kretati preagresivno. Također, potrebno je dijetu raditi u ciklusima od 6-8 tjedana i nakon toga vratiti kalorije 1-2 tjedna na održavanje ili, u krajnjem slučaju, raditi obrnutu dijetu (reverse diet). Dugoročne rigorozne dijete usporavaju metabolizam i često se organizam, ni nakon nekoliko godina, ne uspije vratiti na početnu točku. One daju brze rezultate, ali uništavaju metabolizam na duge staze. Nakon rigorozne dijete, svaka sljedeća dijeta ide sporije, napornije i teže i tako dolazimo do začaranog kruga i jo-jo efekta.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)