Tjelovježba Treninzi i vježbe

Piramidalni trening

Piramidalni trening je Vam može pomoći da napredujete u vježbanju i dodate raznolikost svojoj rutini. Ako ste primijetili da Vaš napredak usporava, piramidalni trening je sjajan način šokiranja mišića novim podražajem za rast i razvoj. Ovaj trening je brz, efikasan i učinkovit. Možete ga odraditi i ako imate malo vremena za trening, a i dalje želite trenirati učinkovito.

Kako izvoditi piramidalni trening

Izaberite jednu regiju tijela koju ćete trenirati – to mogu biti: ruke, ramena, leđa ili noge i stražnjica. Izaberite vježbe koje ćete raditi. Počnite s najlakšom vježbom i napredujte prema najtežoj, povećavajući težinu vježbe ili kilažu. Piramidalni trening možete raditi na broj ponavljanja ili na vrijeme izvođenja vježbi, važno je da broj ponavljanja sa svakom vježbom opada. Dobra strana dužih setova je što umorite ciljanu mišićnu skupinu kroz različite raspone ponavljanja i težina, prisiljavajući mišiće da se prilagode i rastu.

Nemojte pretjerati s početnom težinom. Piramidalni trening pokriva sve osnove – snagu, hipertrofiju i mišićnu izdržljivost, pa će odabir prevelike težine od početka rezultirati ranim umorom i gubitkom forme.

Ako se umorite, napravite pauzu 3-5 sekundi i odmah nastavite dalje s izvođenjem vježbi. Napravite pauza koliko trebate, ali neka ne budu duže od 3-5 sekundi. Ako ne možete držati pravilnu formu prilikom izvođenja vježbi, smanjite težinu kako bi i dalje održali ciljani volumen treninga.

Piramide se mogu koristiti za kondiciju, gubitak masnog tkiva, snagu ili hipertrofiju. Mogu ih koristiti napredni vježbači, ali i početnici koji žele postupno mjeriti svoj napredak.

Jedan oblik piramidalnog treninga

 1. vježba – 3 minute
 2. vježba – 2,5 minute
 3. vježba – 2 minute
 4. vježba – 1,5 min
 5. vježba – 1 min
 6. vježba – 0,5 min

Odmor između svake vježbe je 1 minuta.

Prednosti piramidalnog treninga

 • povećanje snage
 • povećanje volumena treninga
 • vremenski učinkovit
 • kako se umarate, tako se broj ponavljanja smanjuje
 • mentalno je lako usredotočiti se jer se broj ponavljanja svake vježbe smanjuje
 • postoje neograničene kombinacije vježbi, ponavljanja i odmora

Pogledajte VIDEO jednog piramidalnog treninga za noge i stražnjicu:

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]