Lordoza Rehabilitacija & Prevencija Tjelovježba

Vježbe za lordozu (VIDEO)

Lordoza je deformacija kralježnice koja zahvaća lumbosakralni dio, donji dio leđa, i dovodi do njegove pojačane zakrivljenosti. Također, može obuhvatiti i vratni dio. Saznajte što uzrokuje lordozu, vrste lordoze, liječenje i vježbe za lordozu.

Što uzrokuje lordozu

Lordoza može utjecati na ljude bilo koje dobi. Određeni uvjeti i čimbenici mogu povećati rizik od lordoze kao što su:

  • spondilolisteza – degenerativna bolest kralježnice, kada iz raznih razloga jedan kralježak klizne prema naprijed u odnosu na kralježak ispod
  • ahondroplazija – oblik patuljastog rasta
  • osteoporoza – bolest kostiju koja uzrokuje gubitak gustoće kostiju
  • osteosarkom – rak kostiju
  • pretilost – pekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu

Vrste lordoze

Lumbalna lordoza

Lumbalna lordoza je lordoza u donjem dijelu leđa ili u lumbalnoj kralježnici. To je najčešći tip lordoze.

Kod lumbalne lordoze treba jačati trbušne mišiće jer svojim tonusom reguliraju osnovni stav i držanje tijela, preveniraju pojavu paramorfizama kralježnice, učvršćuju paravertebralne zglobove i na taj način sprečavaju ili ublažavaju lumbalni bolni sindrom. Treba relaksirati i rasteretiti mišiće donjeg dijela leđa jer je kod lordoze ta muskulatura skraćena i napeta.

Cervikalna lordoza

Cervikalna lordoza je lordoza u predijelu vrata.

Simptom lordoze

Najčešći simptom lordoze je bol u mišićima. Zbog nenormalne zakrivljenosti kralježnice, mišići se vuku u različitim smjerovima što uzrokuje njihovo stezanje ili grčenje. Kod cervikalne lordoze ta se bol može proširiti na vrat, ramena i gornji dio leđa. Također, možete osjetiti ograničeno kretanje u vratu ili donjem dijelu leđa.

Kako liječiti lordozu

Većina ljudi s lordozom ne zahtjeva liječenje, osim ako se radi o ozbiljnom slučaju, koje ovisi o zakrivljenosti kralježnice i drugim simptomima.

Mogućnosti liječenja su:

  • svakodnevno provoditi vježbe za lordozu
  • mršavljenje
  • operacija – samo u težim slučajevima s neurološkim simptomima
  • dodatci prehrani kao što su vitamin D ili svakodnevno izlaganje suncu

Zašto provoditi vježbe za lordozu

Potrebno je svakodnevno provoditi vježbe za lordozu kako bi ojačali mišiće i povećali opseg pokreta. Važno je održavati zdravu kralježnicu jer je kralježnica odgovorna za kretanje i fleksibilnost. Neliječenje lordoze može dovesti do dugotrajne nelagode i povećanog rizika za probleme sa kralježnicom, abdominalnim pojasom, unutarnjim organima i nogama.

Vježbe za lordozu se prilagođavaju ovisno o stanju i stupnju lordoze. U skladu s tim potrebno je prilagoditi izbor vježbi, način primjene, broj ponavljanja, trajanje i intenzitet. Najvažnije je u vježbama biti redovit i uporan, krenuti s lakšim vježbama i postepeno napredovati. Treba se posebno paziti i na držanje tijela pri sjedenju i stajanju.

Pogledajte 46 vježbi za lordozu:

https://www.youtube.com/watch?v=gwXWc3RFxk0&list=PLrRekh95MdiKLPrhKUQfLDQZnEcU6uWK8

Još rehabilitacijskih vježbi

Vježbe za skoliozu (VIDEO)

Vježbe za kifozu (VIDEO)

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.