Zdravlje kostiju i sprečavanje osteoporoze

Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti. To je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Osteoporoza se u novije doba sve češće javlja i kod mlađe populacije. Saznajte kako utjecati na zdravlje kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Zdravlje kostiju

Osteopenija je smanjena gustoća kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase. Osteopenija je često prethodnica osteoporoze koja može dovesti do lomova. Osteopenija i osteoporoza se dijagnosticiraju testom gustoće kostiju ili denzitometrijom.

Minerali, masne kiseline, antioksidansi i vitamini imaju ulogu u sprečavanju gubitka koštane mase. Najvažniji su: kalcij, magnezij, bor, vitamin D, vitamin K, vitamin C, silicij, omega-3 i omega-6 masne kiseline, mangan, bakar, cink, sumpor i jod. Što prije počnete konzumirati ove hranjive tvari, to bolje. Nikada nije prekasno ili prerano početi.

Ako imate ustanovljenu osteoporozu ili osteopeniju, ako ste ušli u menopauzu ili ste blizu menopauze, ako ste imali lomove kostiju ili operacije na kostima, uvrstite dolje navedene namirnice u svakodnevni jelovnik.

Suhe šljive

Suhe šljive su bogat izvor bora i polifenola. Bor je mineral koji je odgovoran za normalan rast te ima središnju ulogu u sprečavanju i poništavanju učinka osteoporoze. Bor povećava aktivnost osteoblasta, stanica koje izgrađuju novu koštanu masu. Bor dovodi do zadebljanja kostiju – čak i kostiju koje su oštećene i stanjene osteoporozom. Korisni utjecaj suhih šljiva se dodatno povećava ako ih jedete s fruktooligosaharidima, šećerima koje nalazimo u bananama i agavi. Uzimajte deset suhih šljiva i jednu bananu dnevno, najbolje u doručku.

Maca prah

Maca je korjenasto povrće s nevjerojatnim moćima za poništavanje učinka starenja. Maca sadrži mnoge spojeve koji imaju antioksidacijska svojstva te složenu hormonsku aktivnost. Zbog toga je stroj za izgradnju kostiju. Maca posjeduje jaku estrogensku, ali i progesteronsku aktivnost, a progesteron je jedan od glavnih hormona za rast kostiju. Maca također pospješuje sintezu kolagena, što čini kožu čvrstom te stimulira rast kose. Djeluje i kao antidepresiv i antioksidans. Uzimajte 1-4 žličice maca praha na dan u soku, smoothiju ili vodi.

Luk

Luk sadrži polifenole i fruktooligosaharide te je bogat izvor sumpora – a sve je to važno za zdravlje kostiju. Luk, posebno crveni luk, uzrokuje ponovni rast kostiju. Luk možete jesti svjež ili možete koristiti luk u prahu. Jedite jedan luk dnevno, svježi u salati ili pržen na maslinovom ulju kao podlogu za čillije, currye ili umak od rajčice.

Kuzu prah

Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja sadrži puerarin. Taj spoj utječe na osteoblaste, povećava broj i sazrijevanje stanica te na taj način potiče rast novih kostiju. Kuzu također sadrži genistein i daidzein, dva biljna hormona koja imaju snažan utjecaj na izgradnju kostiju. Ovi spojevi se također nalaze u soji. Za ljude koji izbjegavaju proizvode od soje, kuzu je odlična zamjena za unos ovih spojeva i izgradnju kostiju. Uzimajte 1-2 žličice kuzu praha u vodi, smoothiju ili soku od jabuke.

Još namirnica za zdravlje kostiju

 • jabuke, prirodni sok od jabuke
 • bobičasto voće, poput borovnica i jagoda
 • kakao prah
 • čili papričice
 • cikorija
 • ječam
 • vitamin D, kalcij i magnezij

Što dovodi do gubitka koštane mase?

 • alkohol
 • pušenje
 • izrazita mršavost i anoreksija
 • pretjerivanje u vježbanju
 • previše sjedenja
 • prehrana bogata rafiniranim šećerom
 • prevelika konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda
 • lijekovi poput antikonvulziva, benzodiazepina, steroidnih lijekova, prevelike doze lijekova za hipertitreozu i hipotireozu

Vježbanje

Vježbanje ima golemu ulogu u izgradnji novih kostiju. Neaktivnost dovodi do gubitka koštane mase. Hodanje, trčanje i vježbe snage vrše pritisak na kosti i tako ih čine snažnima. Za kosti lica, možete početi svakodnevno nježno tapkati prstima uzduž jagodica i čeljusti te preko čela.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)