Prehrana

Veganske zamjene za jaja

Jaja su važan sastojak mnogih jela zbog svojih pjenušavih i vezivnih svojstava. Pri pripremi hrane jaja služe za povezivanje smjese, podizanje smjese kako bi dobila prozračnu strukturu, vlaženje smjese, kao i zbog okusa ili izgleda. Međutim, koje su to veganske zamjene za jaja i kako kuhati i peći bez jaja? Donosimo Vam niz zdravih alternativa koje možete koristiti umjesto jaja za kuhanje i pečenje.

Chia sjemenke ili lanene sjemenke

Potrebno je izblendati u blenderu ili mlincu 1 žlicu sjemenki te zatim pomiješati s 3 žlice tople vode i ostaviti 10-15 min da se smjesa poveže. Mljeveno laneno ili chia sjeme oponaša vezivna svojstva jaja. Može se koristiti u palačinkama, kolačima, polpetama, kruhu , waflima ili muffinima, kao i u veganskim burgerima poput naših burgera od leće.

Drobljena zrela banana

Drobljena zrela banana djeluje kao zamjena za jaja jer daje vlažnost, a istovremeno i slatkoću biljnim receptima. Potrebno je izdrobiti bananu i koristiti u kolačima, muffinima ili slatkom kruhu. Za 1 jaje potrebno je 1/4 šalice drobljene banane. Iskoristite ju u receptima poput banana kruha s borovnicama.

Umak od jabuka ili bundeve

Pire koji se pravi od kuhanih jabuka ili kuhane bundeve je odlična zamjena za jaja bez masnoće. Daje vlažnost i okus u kolačima, tortama, muffinima, palačinkama ili kruhu. Kao zamjenu za 1 jaje dodajte 1/4 šalice pirea od jabuha ili bundeve.

Soda bikarbona i jabučni ocat

Pomiješajte 1 žličicu sode bikarbone i 1 žlicu jabučnog octa kao zdravu alternativu za kolače, palačinke i muffine. Kada koristimo ovu kombinaciju važno je prethodno zagrijati pećnicu i smjesu što prije staviti da se peče.

Aqafaba

Aqafaba je tekućina u kojima su se kuhale mahunarke kao što su grah ili slanutak. Također, može se naći u konzervi slanutka ili graha, iako je bolje koristiti domaću aqafabu jer se u konzervama često nalazi i sol, kao i ostatci metala. Može se koristiti umjesto bjelanjaka jer su proteini i škrob strukturno vrlo slični. Koristi se u pripremi kolača gdje se za 1 jaje koristi 3 žlice aqafabe.

Maslac od orašastih plodova

Maslac od kikirikija, badema ili lješnjaka daje vlažnost i masnoću te služi za povezivanje smjese. Koristi se u kolačima, keksima i palačinkama. Kao zamjena za 1 jaje potrebno je koristiti 3 žlice maslaca, poput našeg domaćeg maslaca od kikirikija.

 

Sve više ljudi je u potražnji za alternativama bez jaja i gleda na učinke svakodnevne prehrane na životinje, okoliš i zdravlje. Svako jelo u kojima se uobičajeno koriste jaja može se napraviti i sa varijantom bez njih koristeći neku od prirodnih zamjena za jaja.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)