Kako ublažiti menstruacijske grčeve

Činjenica da većina žena u našoj kulturi pati od menstruacijskih grčeva vrlo jasno pokazuje da nešto nije u redu u našem odnosu prema tijelu. U ovom tekstu ćete saznati 7 načina na koji možete ublažiti menstruacijske grčeve.

Zašto dolazi do menstruacijskih grčeva?

Postoje dvije vrste menstruacijskih grčeva ili dismenoreje. Sekundarnu dismenoreju uzrokuju endometrioza ili neke druge bolesti zdjelice, dok primarna dismenoreja nije posljedica neke organske bolesti u zdjelici.

Žene koje pate od menstruacijskih grčeva imaju visoku razinu hormona prostaglandina F2 alfa (2.serija eikosanoida) u menstruacijskoj krvi. Kada se taj hormon izluči u krvotok dok se sluznica endometrija ljušti, maternica se grči i javljaju se bolovi.

Prehrana s nedovoljno hranjivih sastojaka i sastavljena od rafiniranih namirnica s puno hidrogeniziranih masnoća potiče hormonske poremaćaje i stvara uvjete za razvoj mnogih ženskih problema.

Kako smanjiti menstruacijske grčeve prehranom?

1.Izbjegavajte komercijalne mliječne proizvode

Kod mnogih žena se ublažuju simptomi kao što su menstruacijski grčevi, jaka krvarenja i bolovi u grudima nakon što iz prehrane izbace komercijalne mliječne proizvode. Jedno od objašnjenja je da se danas većina mlijeka koje daju krave tretira s BHG-om (hormonom rasta za goveda) koji povećano stimulira vime krave. Kod tih krava često dolazi do infekcije vimena i daju im se antibiotici. Antibiotici koji se daju životinjama se na taj način unose i u ljudski prehrambeni lanac. Oni mijenjaju način na koji se hormoni metaboliziraju u crijevima i samim time mijenjaju razine hormona.

Kravlje mlijeko možete zamijeniti bilo kojim biljnim mlijekom:

2.Izbjegavajte unos rafiniranih ugljikohidrata

Rafinirani ugljikohidrati također mogu prouzročiti neravnotežu eikosanoida što može uzrokovati menstruacijske grčeve. Jedite ugljikohidrate iz cjelovitih namirnica kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice.

3. Unosite esencijalne masne kiseline

Kako bi tijelo usmjerili na prostaglandin serije E (1.serija eikosanoida koji ne urokuju grčeve)  trebali bi unositi dovoljnu količinu esencijalnih masnih kiselina, naročito omega 3 masne kiseline. Možete koristiti lanene sjemenke koje je potrebno samljeti neposredno prije upotrebe u mlincu za mljevenje ili u blenderu. Možete ih dodati u smjesu za palačinke ili kolače, u juhe, pahuljice ili posuti po salati.

4.Izbjegavajte crveno meso i jaja

Crveno meso i žumanjci su bogati arahidoničnom kiselinom posljedica koje mogu biti povećana razina 2. serije eikosanoida koji uzrokuju grčeve kod osjetljivih osoba.

5.Izbjegavajte izvore transmasnih kiselina

Transmasne kiseline također su povezane s povećanom proizvodnjom 2. serije eikosanoida. Transmasne kiseline nalaze se u namirnicama koje sadrža djelomično hidrogenizirana ulja. Transmasti se mogu naći u industrijski obrađenoj hrani kao što su brza hrana poput hamburgera i pizza, grickalice, torte i kolači.

6.Uzimajte magnezij

Magnezij opušta glatko mišićno tkivo. Uzimajte magnezij tijekom menstruacije, ali i tijekom ostatka ciklusa.

Više o magneziju pročitajte ovdje:

Magnezijev klorid

7. Izbjegavajte stres

Žene koje su izložene stresu i nemaju odgovarajuću prehranu najvjerojatnije će proizvoditi previše 2. serije eikosanoida koji će time urokovati menstruacije grčeve.

Još tekstova o zdravlju

Zdravlje kostiju i sprečavanje osteoporoze

Proteazomi za mladenačku kožu i životnu energiju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)