Zdravlje

Postavljanje ciljeva

Postavljanje ciljeva na papiru - djevojka piše ciljeve

Glavni faktor zašto još niste ostvarili ono što želite nije nedostatak znanja, inteligencije ili informacija. Nije nova strategija ili ideja. Nije manjak poznanstava. Nije naporan rad, talent ili sreća. Znanje je važno samo ako ga koristimo. Sve velike ideje su bezvrijedne ako ih ne implementiramo. Barijera koja stoji između našeg života i života koji smo sposobni živjeti je dosljedno djelovanje. Kako bi mogli dosljedno djelovati, važno je pravilno postavljanje ciljeva.

Novogodišnji ciljevi

Dobro je imati godišnje ciljeve, ali oni nam se često čine predaleki. U siječnju, prosinac je daleko i smatramo kako imamo dovoljno vremena da ih ostvarimo i zbog toga odugovlačimo. Nedostaje nam osjećaj hitnosti i ne shvaćamo da je svaki tjedan i svaki dan važan. Zato je bolje postavljati ciljeve s rokom od 12 tjedana.

Postavljanje ciljeva od 12 tjedana

Kada postavljamo ciljeve s rokom od 12 tjedana rok je uvijek dovoljno blizu da ga ne izgubimo iz vida. Pruža nam dovoljno vremena da postignemo cilj, a dovoljno je kratak da razvijemo osjećaj za djelovanje. U ljudskoj prirodi je da se ponašamo drugačije kada se približava rok. Manje odugovlačimo, smanjujemo ili eliminiramo loše navike i fokusiramo se više na stvari koje su važne.

Više nemamo luksuz ostaviti po strani kritične aktivnosti, zamišljajući da imamo dovoljno vremena do kraja godine da ostvarimo zadane ciljeve. Fokusiramo se na tjedne i dnevne strategije koje će nam pomoći da ostvarimo cilj. Efektivno djelovanje se ne događa mjesečno, kvartalno ili godišnje, događa se na dnevnom nivou, iz trenutka u trenutak.

Planiranje

Ako želimo ostvariti cilj, moramo imati plan. Planiranje od 12 tjedana je mnogo bolje od godišnjeg planiranja zato što je mnogo predvidljivije. Što dalje planiramo u budućnost, predvidljivost se smanjuje jer je teško, ako ne i nemoguće, odrediti kakve će nam dnevne aktivnosti biti za 11 ili 12 mjeseci. Kada imamo 12 tjedana za ostvarivanje cilja može s velikom sigurnošću definirati koje aktivnosti moramo implementirati svaki tjedan tijekom sljedećih 12 tjedana. Takvo planiranje stvara snažnu vezu između aktivnosti koje radimo danas i rezultata koje želimo postići. Fokusiramo se da nekoliko ključnih područja i kreiramo energiju i hitnost.

Napišite 1-3 cilja koje želite ostvariti s vremenskim rokom od 12 tjedana. Budite što precizniji, jasniji i specifičniji. Kreirajte plan akcije, radite na svom cilju svaki dan sljedećih 12 tjedana i rezultati ne mogu izostati. Više o tome kako napisati i ostvariti bilo koji cilj pročitajte OVDJE.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]