Prehrana

Kako izbjeći nadutost

Često se naduti, ali ne znate zbog čega? Kako izbjeći nadutost i probavne teškoće? Vjerojatno je da griješite u sasvim jednostavnim stvarima. Pročitajte 5 stvari koje mogu biti uzrok nadutosti, plinova i otežane probave.

Jedite jednostavne obroke

Nadutost je često posljedica previše sastojaka u jednom obroku. Tijelo mora osigurati različite enzime za svaku vrstu hrane koju jedete, što znači da što je jelo jednostavnije, tijelu je lakše probaviti i razgraditi hranu.

Žvačite hranu

Polagano žvakanje hrane je tako jednostavno, a i dalje se mnogi bore s time da odvoje vrijeme za jelo i postave prioritet da sjednu i uživaju u svakom obroku. Svi smo toliko zauzeti u današnjem vremenu, žurimo s jedne strane na drugu, doručkujemo i ručamo u pokretu, a nismo ni svjesni štete koju činimo našem dugoročnom zdravlju.

Pijte dovoljno tekućine

Hidratacija je ključ za mnoge funkcije u našem organizmu. Dehidrirano debelo crijevo ne može proizvoditi dovoljno enzima i ne može apsorbirati sve hranjive tvari iz hrane. Na primjer, kava jako dehidrira, iritira debelo crijevo i ometa tjelesnu apsorpciju bjelančevina.

Kako poboljšati probavu i riješiti se nadutosti

Nemojte piti tekućinu za vrijeme obroka

Nemojte piti tekućinu 15 minuta prije obroka, za vrijeme obroka i 1-2 sata nakon obroka. Tekućina razblažava želučanu kiselinu te time ometa probavu hrane. Također, hladna voda ili hladni sokovi dodatno otežavaju probavu zbog toga što tijelo prvo mora ugrijati tekućinu na temperaturu tijela pa tek zatim nastaviti probavljati hranu.

Ne jedite voće nakon kuhane hrane

Voće sadrži visoki postotak vode, bogato je vlaknima i potrebno je samo 15-45 minuta da se probavi, dok kuhanoj hrani treba mnogo više vremena. Meso, na primjer, ostaje u debelom crijevu do 7 dana. Ako jedete voće nakon što ste pojeli kuhani obrok, ono stoji na vrhu vašeg želudca, ne može proći i probaviti se, zbog toga trune i izaziva plinove te nadutost. Zbog toga voće uvijek jedite za doručak, odnosno prije bilo kakve kuhane hrane.

I dalje ste naduti?

Nakon što prijeđete na cjelovitu biljnu prehranu, normalno je da ste naduti jer jedete mnogo više svježeg voća i povrća koji sadrže mnogo vlakana. Vašem tijelo treba vremena da se prilagodi na povećan volumen hrane. Također, ako Vam debelo crijevo nije čisto i puno je starog otpada, svježe voće i povrće će teže proći kroz Vaš sustav što može biti uzrok nadutosti i plinovima. Zbog toga je dobro očistiti organizam kroz post na sokovima ili vodi.

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana, skupa, dosadna ili bezukusna. Nikada nije kasno da promijenite loše navike i počnete živjeti zdravijim, energičnijim i ispunjenim životom. Za dugotrajan uspjeh najvažniji su mali koraci jer se ne mijenjamo kada radimo nešto ponekad, mijenjamo se kada promijenimo ono što radimo svakoga dana. Za dodatan poticaj i puno kvalitetnih informacija pripremili smo e-knjigu Cjelovita biljna prehrana za početnike. Preuzmi e-knjigu OVDJE i počni živjeti zdravije još danas.

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)