Gležanj Rehabilitacija & Prevencija Tjelovježba

Vježbe za gležanj (VIDEO)

Zglob gležnja je jedna od najznačajnijih nosivih struktura u tijelu. Kao rezultat ove funkcije i dijelom zbog strukture, gležanj je često ozlijeđen pri skakanju i pogrešnom doskoku. Kada izvodimo bilo koji pokret – trčanje ili skakanje – gležanj i okolni mišići se stavljaju pod veliki stres. Ako je muskulatura gležnja snažna, možemo izdržati veću silu. Pogledajte video vježbe za gležanj.

Rehabilitacija gležnja

Rehabilitacija gležnja bi trebala biti polagana i pažljiva. Započnite svaku vježbu polako i upotrijebite razinu boli koja će vas voditi u izvođenju ovih vježbi. Olakšajte vježbu ako imate više od blage boli. Počnite s vježbama bez otpora, zatim se prebacite na vježbe s otporom kako se vaš gležanj oporavlja. Nemojte zanemariti bol. Ne biste trebali osjećati bol tijekom vježbe.

Rehabilitacija gležnja zahtijeva propisivanje sportskih vježbi i aktivnosti koje lagano opterećuju oporavljajuće tetive, ligamente, kosti i mišićna vlakna, ali bez prevelikog napora. Cilj rehabilitacije je vratiti se na isti ili viši nivo, kao i prije ozljede. Kod rehabilitacije se mora uzeti u obzir normalna veličinu tkiva, fleksibilnost, mišićna snaga, snaga i izdržljivost. Učinkovitost programa rehabilitacije nakon ozljede ili kirurškog zahvata često određuje uspjeh budućih funkcija gležnja i sportske performanse. Razumijevanje odgovora tijela na ozljedu najvažnije je za oblikovanje rehabilitacijskog pristupa.

Koje vježbe izvoditi kod rehabilitacije gležnja

Jačanje mišića koji podupiru vašu nogu, stopalo i gležanj pomoći će održati stabilnost zglobova. Snažni mišići mogu ublažiti bolove stopala i gležnja i spriječiti daljnje ozljede.

Istezanje mišića koje ojačavate je važno za vraćanje raspona gibanja i sprečavanje ozljeda. Nježno istezanje nakon jačanja vježbi može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i održavanju dugotrajnih i fleksibilnih mišića.

Ozljeda gležnja povećava rizik za ponovnu ozljedu. Fleksibilnost, vježbe jačanja i vježbe ravnoteže su važne nakon ozljede kako se ozljeda ne bi ponovila.

Individualizirani pristup kod ozljede gležnja

Rehabilitacija ozljeda gležnja treba biti strukturirana i individualizirana. U akutnoj fazi fokus bi trebao biti na kontroli upale, ponovnom uspostavljanju punog opsega pokreta i jačanju snage. Jednom kad se uspostave bezbolni opseg pokreta i nošenje utega, trebaju se uključiti vježbe za uravnoteženje kako bi se normalizirala neuromuskularna kontrola. Aktivnosti rehabilitacije u naprednoj fazi trebaju se usredotočiti na vraćanje normalne funkcije. To uključuje vježbe specifične za one koje će se izvoditi tijekom sporta. Iako je važan osnovni obrazac za obnavljanje ozljeda gležnja, pojedinci različito reagiraju na vježbe. Stoga je svaki program potrebno prilagoditi potrebama pojedinca.

Pogledajte video vježbe za gležanj:

https://www.youtube.com/watch?v=lq8C4WUtsRc&list=PLrRekh95MdiKp4_-mmrDShM-v1XDjyppr

Još rehabilitacijskih vježbi

Vježbe za koljena (VIDEO)

Vježbe za kukove (VIDEO)

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]