Tjelovježba Treninzi i vježbe

Zašto vježbati s elastičnim gumama?

Elastične gume Vam mogu pomoći u aktiviranju velikih mišićnih skupina, ali i manjih mišića koji stabiliziraju. Trening otpora s elastičnim trakama poboljšava ravnotežu, snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Mogu ih koristiti vježbači svih kategorija – rekreativci, početnici i napredni vježbači, ali i profesionalni sportaši. Vježbajte s elastičnim gumama i unesite raznolikost svojoj rutini.

Što su elastične gume?

Elastične gume ili trake su trake koje pružaju otpor. Izvorno su napravljene za rehabilitaciju pacijenata koji su se željeli vratiti vježbanju nakon ozljede. Prvi put su se koristile u fizioterapeutskom tretmanima u 1990-im godinama. Međutim, s obzirom na njihovu jednostavnu upotrebu i učinkovitost, danas su postale uobičajena oprema za vježbanje.

Dolaze u raznim veličinama, dužinama i bojama. Elastične trake se prodaju u različitim bojama koje označavaju razine napetosti, odnosno otpora. Tipično, što je traka svijetlije boje to je otpor lakši.

Za što se koriste elastične gume?

Uglavnom se koriste umjesto treninga otpora ili kao dopuna treningu otpora koji uključuje velike težine. Elastične gume su odlične jer Vam omogućuju prilagođavanje otpora. U principu, što dalje povučete traku, to Vam se doslovno više opire. Različite veličine i razine otpora ovih traka pružaju široku paletu varijacija vježbi koje mogu ciljati sve mišićne skupine u tijelu.

Kod vježbanja je ključna raznolikost, presudna je promjena težine, setova i ponavljanja svake vježbe, kao i rekvizita jer svaki rekvizit na drugačiji način djeluje na mišiće.

Prednosti elastičnih traka

  • jeftine su
  • prenosive su, stanu u svaku torbu i možete ih koristiti bilo gdje
  • prilagodljive su – možete koristiti male ili velike trake, kao i lakše ili teže
  • mogu se koristiti za rehabilitaciju i istezanje, za poboljšanje fleksibilnosti u zglobovima i mišićima i povećavanje opsega pokreta
  • jednostavne su za koristiti
  • možete vježbati cijelo tijelo
  • progresija – uvijek možete napredovati u vježbanju i prijeći na elastičnu gumu koja pruža veći otpor
  • povećavaju tonus mišića i izdržljivost
  • za razliku od treninga s utezima pružaju više raznolikosti u vježbanju
Elastične gume su definitivno rekvizit koji morate isprobati. Široko su prisutne u svijetu vježbanja i mogu Vam pomoći u ispunjenju Vaših fitness ciljeva.
Primjeri treninga s elastičnim gumama:

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)