Ramena Rehabilitacija & Prevencija Tjelovježba

Vježbe za ramena (VIDEO)

Ramena imaju širok opseg pokreta zbog čega ozljede ramena uzrokuju nelagodu i bol. Rame možete ozlijediti obavljajući fizički rad, tijekom sportskih aktivnosti ili ako stalno radite ponavljajuće pokrete. Saznajte više o uzrocima boli u ramenu, kako spriječiti bol u ramenu i kako izvoditi vježbe za ramena.

Rameni zglob je najpomičniji zglob u tijelu. Pomiče rame naprijed i nazad, omogućuje ruci da se kreće kružnim pokretima i da se pomiče gore i dalje od tijela. Bol u ramenu je češća nakon 60. godine života jer meka tkiva koja okružuju rame imaju tendenciju degeneracije s godinama.

Uzroci boli u ramenu

  • tendintis ramena
  • bursitis ramena
  • artritis
  • ozljeda živca u vratu ili ramenu
  • slomljena kost ramena ili ruke
  • iščašeno rame
  • ozljeda kralježnične moždine
  • ozljeda zbog prevelikog ili prečestog napora
  • druge ozljede ramena

Kako spriječiti bol u ramenu

U mnogim slučajevima, bol u ramenu možete liječiti kod kuće. Međutim, ponekad je potrebna fizikalna terapija ili operacija, pa se posavjetujte sa svojim liječnikom prije izvođenja vježbi. Jednostavne vježbe za ramena mogu pomoći u istezanju i jačanju mišića ramena. Jačanje mišića koji podržavaju rame pomoći će održati stabilnost ramena. Održavajući ove mišiće jakima može olakšati bol u ramenu i prevenirati daljnju ozljedu. Istezanje mišića koje jačate je važno za vraćanje raspona gibanja i sprječavanje ozljede.

Ako ste imali tenditis ili bursitis ramena, svakodnevno izvođenje laganih vježbi za ramena može Vam pomoći u sprječavanju smrznutog ramena.

Kako izvoditi vježbe za ramena

Ako Vas boli, zaustavite se. Bol je uvijek Vaš vodič. Umor nakon vježbanja i zatezanje tijekom istezanja su u redu, ali ako kretanje pogorša Vaše simptome, vjerojatno nije dobro za izvoditi u tom trenutku oporavka od ozljede. Najbolje je krenuti od manjeg broja ponavljanja, pa postupno povećati broj ponavljanja vježbi ili dodavati težinu vježbi. Ako imate bol u ramenu, držanje leda nakon vježbanja 15 minuta, može spriječiti daljnje ozljede.

Pogledajte rehabilitacijske i prevencijske video vježbe za ramena:

Još rehabilitacijskih vježbi

Vježbe za kukove (VIDEO)

Vježbe za koljena (VIDEO)

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]