Tjelovježba Treninzi i vježbe

Vježbe za mobilnost, stabilnost i snagu (VIDEO)

Vježbe za mobilnost, stabilnost i snagu obavezno uključite u svoju fitness rutinu kako bi mogli pravilno izvoditi vježbe, bez kompenzacija, jačali muskulaturu, a zglobove učinili stabilnijim i funkcionalnijim.

Mobilnost

Mobilnost je sposobnost izvođenja željenog pokreta, u punom opsegu. Optimalno razvijena mobilnost tijelu omogućava da se kreće u svim ravninama kretanja, kroz puni opseg pokreta, bez ograničenja i kompenzacija pokreta.

Zašto mobilnost?

  • manji rizik od ozljeda
  • veća efikasnost pokreta
  • veći opseg pokreta
  • veća jakost mišića

Stabilnost

Stabilnost je sposobnost svih sustava da ostanu nepromijenjeni uslijed utjecaja vanjskih sila, odnosno da zadržimo stabilnu poziciju uslijed djelovanja neke sile koja ju želi narušiti. Promatramo je kao kombinaciju sposobnosti ravnoteže, snage i mišićne izdržljivosti. Cilj nam je postići posturalnu stabilnost po cijelom kinetičkom lancu bez da narušimo slobodu pokreta/mobilnost u bilo kojem zglobu.

Fleksibilnost/gibljivost je sposobnost izvođenja pokreta velikom amplitudom. Najčešća mjera fleksibilnosti je maksimalna amplituda pokreta dijelova tijela u pojedinim zglobnim sustavima.

Snaga

Snaga se može definirati jednako kao i jakost, ali uz uvjet da sportaš generira maksimalnu mišićnu silu u što kraćem vremenu. To znači da dva sportaša koja imaju jednaku jakost mogu biti različito snažni. Snažniji je onaj koji maksimalnu silu proizvede u kraćem vremenu.

Eksplozivna snaga je sposobnost koja omogućava sportašu da da maksimalno ubrzanje vlastitom tijelu, nekom predmetu ili partneru. Eksplozivna snaga javlja se kao interakcija sile i brzine u izvođenju jednog ili više pokreta. U eksplozivnom svladavanju većih vanjskih otpora, veći utjecaj ima komponenta sile nego komponenta brzine. Sprint, odnosno sposobnost startnog ubrzanja, povezana je s faktorom eksplozivne snage tipa sprinta ili s faktorom brzinske snage.

Elastična ili pliometrijska snaga omogućava sportašu učinkovito djelovanje kada se, nakon amortizacije pri doskoku, treba odraziti, odnosno, kada je potrebno djelotvorno sinkronizirati ekscentrični i koncentrični dio motoričke aktivnosti. Tipičan primjer su dubinski skokovi.

Repetitivna snaga predstavlja sposobnost dugotrajnog rada u kojemu je potrebno svladavati odgovarajuće vanjsko opterećenje. Ukoliko je riječ o svladavanju vanjskih opterećenja (uteg ili partner), radi se o apsolutnoj, a kada sportaš višekratno svladava težinu vlastitog tijela (zgibovi, sklekovi), radi se o relativnoj repetitivnoj snazi.

Jakost (statična ili dinamična) je najveća voljna mišićna sila koju sportaš može proizvesti u dinamičkom ili statičkom mišićnom režimu rada.

Ovim treninzima i vježbama ćete razvijati sve gore navedeno.

https://www.youtube.com/watch?v=1XLfLXFXxUg&list=PLrRekh95MdiLzxC5j29lb5QiQRPS7AJh_&index=6&t=0s

Ne zaboravite na zagrijavanje i istezanje

Vježbe za zagrijavanje cijelog tijela

Istezanje cijelog tijela

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)