Platon o jedenju mesa prije 2500 godina

Prenosimo dijalog koji je napisao Platon o jedenju mesa još prije 2500 godina. On je napisao razgovor između Sokrata i Glaukona, u kojem su oni raspravljali o budućnosti njihovih gradova.

Razgovor od prije 2500 godina

Sokrat: Gradovi bi trebali biti jednostavni, te bi građani trebali živjeti od ječma i pšenice, s umacima od soli, maslina, sira i seoskom hranom od kuhanog luka i kupusa, s desertima od smokava, graška, graha, pečenih bobica mirte i bukve, uz umjerene količine vina. I tako, živeći u spokojstvu i krepkog zdravlja, oni će najvjerojatnije živjeti do duboke starosti…

Glaukon: Takva bi prehrana bila prikladna samo za društvo svinja i građani bi trebali živjeti na civiliziran način. Oni se trebaju odmarati na ležajevima… i jesti neuobičajena jela i deserte modernog ručka. Drugim riječima, građani bi trebali živjeti u luksuzu jedenja mesa.

Sokrat: Želiš li da razgovaramo o gradu koji boluje od upala… Također će nam trebati velika količina stoke svih vrsta za one koji će je možda htjeti jesti, zar ne?

Glaukon: Naravno da će nam trebati.

Sokrat: Nećemo li onda osjećati potrebu za ljekarima u daleko većoj mjeri uz takav nego uz prethodni način života?

Glaukon: Da, zaista.

Sokrat: U tom će luksuznom gradu nedostajati zemljišta zbog dodatnih površina potrebnih za uzgoj životinja za hranu. To će pomanjkanje nagnati građane da otimaju zemlju od drugih, što bi moglo potaknuti nasilje i rat, a time i potrebu za pravosuđem. Kad je u gradu mnogo raskalašenosti i bolesti, zar se onda ne otvaraju brojni sudovi i bolnice, i ne počinju li onda suci i liječnici ponosno dizati glavu, kada se mnoge osobe, čak i među onima visoka roda, s gorljivošću posvećuju tim zanimanjima? Drugim riječima, u tom luksuznom gradu bolesti, odvjetnici i liječnici postat će uobičajeni.

Zanimljivo je kako je Platon točno predvidio budućnost još prije 2500 godina. Znao je da jedenje životinjskih namirnica neće dovesti do zdravlja i prosperiteta. Nekada je jedenje mesa bio luksuz koji je doveo do kulture bolesti, svađa oko zemlje, pravnika i liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)