Tjelesno zdravlje Zdravlje

Namirnice koje štite od zračenja

Namirnice koje štite od zračenja

Svi smo upoznati s time da je zračenje štetno. Međutim, nekada smo izloženi zračenju, na poslu ili zbog zdravstvenih pretraga kao što su rendgensko snimanje ili CT snimanje. Tada se potrudite konzumirati namirnice koje štite od zračenja.

Zračenje kod CT pretraga

Kod snimanja CT-om rendgenske zrake pod različitim kutovima prolaze kroz tijelo i izlažu ga stotinu puta većim dozama zračenja od običnog rendgenskog snimanja.

Rizik od pojave raka nakon samo jedne pretrage CT-om kod ženskih beba može biti čak i 1:150. Istraživanja pokazuju da količina medicinskih zračenja u dijagnostičkim postupcima u samo jednoj godini dovodi do 2800 slučajeva raka dojke kod Amerikanki i do 25 000 drugih vrsta tumorskih oboljenja. Pacijenti rijetko kada budu informirani o opasnostima. Primjerice, CT prsa donosi jednak rizik od raka kao i pušenje 700 cigareta.

Rendgenske pretrage CT-om mogu biti spasonosne, ali dokazi govore u prilog da mnogo pretraga CT-om uopće nije bila potrebna te da se umjesto nje mogao upotrijebiti neki sigurniji postupak dijagnostičkog oslikavanja.

Zračenje pri putovanju zrakoplovom

Pri putovanju zrakoplovom, samo jedno putovanje od nekoliko sati može vas izložiti jednakim količinama zračenja kao i rendgenska snimka prsnog koša, zbog veće izloženosti kozmičkim zrakama u visinama.

U jednom istraživanju znanstvenici su ispitavali prehranu i kromosome pilota zrakoplova koji su svakodnevno izloženi zračenju. Otkrili su da su najmanje oštećenja DNK-a imali piloti koji su prehranom unosili najviše antioksidansa. Taj je tim znanstvenika otkrio da zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja djeluje bolje nego bilo koje drugo povrće u zaštiti od zračenja.

Koje namirnice štite od zračenja

Znanstvenici su nekoliko desetljeća pratili 36 000 osoba koji su preživjeli atomske napade na Hirošimu i Nagasaki. Osobe čija je prehrana bila bogata voćem i povrćem imale su 36 posto niži rizik od raka. Isti se rezultati pokazuju i u statistikama u ukrajinskom Černobilu.

U laboratoriju su se ispitivala bijela krvna zrnca izložena gama zrakama, koja su pretrpila manja oštećenja DNK-a ako su ranije bile preparirane fitonutrijentima iz korijena đumbira. Spojevi iz đumbira štitili su DNK gotovo jednako kao i vodeći lijek za radijacijsku bolest uz 150 puta nižu dozu.

Ostale prehrambene namirnice koje mogu donijeti zaštitu od zračenja su češnjak, kurkuma, goji bobice i listovi metvice.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.