Tjelovježba

Kada je najbolje vrijeme za vježbanje

Kada je u pitanju optimalno zdravlje, tjelesna aktivnost je jednako važna kao pravilna prehrana i dobar san. Svakodnevno kretanje poboljšava mišićnu masu, snagu, zdravlje kostiju, motoričku koordinaciju, metabolizam, rad crijeva, zdravlje srca, kapacitet pluća i poboljšava funkcioniranje mozga. Vježbanje je jedan od najboljih lijekova. No, jeste li se ikada zapitali kada je najbolje vrijeme za vježbanje i kako željenu tjelesnu aktivnost uskladiti s najboljim dijelom dana?

Što je cirkadijalni ritam i zašto je važan

Vježbanje rano ujutro

Rano ujutro je izvrsno vrijeme da izađete van i počnete se kretati uz bilo koji oblik aerobne aktivnosti – hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. Poželjna je brza šetnja ili bilo koja aktivnost u prisutnosti jakog dnevnog svijetla. Jutarnja tjelovježba održava funkciju mozga, poboljšava raspoloženje do kraja dana, stimulira proizvodnju novih moždanih stanica i stvaranju novih neuronskih veza za učenje i pamćenje.

Idealno je vježbati u razdoblju od 30 minuta do 2 sata prije ili nakon izlaska sunca. Ovo jako vanjsko svijetlo će aktivirati senzore plavog svijetla u očima i potaknuti rad mozga. Ako vježbate u teretani, nemojte otići u najmračniji kut, već radije vježbajte pored velikog prozora ili pod jakim svjetlom. Izloženost dnevnom svjetlu povećava budnost i smanjuje depresiju. Također, vježbanjem ujutro prirodno ćete podignuti razinu kortizola, što će smanjiti upalu u tijelu.

Vježbanje kasno poslijepodne

Još jedno idealno vrijeme za vježbanje je sumrak illi kasno poslijepodne, s početkom u 15h pa sve do večere. Tada mišićni tonus počne rasti, te je stoga najbolje vrijeme za vježbe snage ili intenzivne vježbe. Vježbanje prije večere nakon čega slijedi obrok bogat bjelančevinama će pomoći popraviti mišiće, izgraditi mišićnu masu i pomoći u oporavku.

Mišići apsorbiraju i koriste hranjive tvari kasno poslijepodne. Funkcija mozga koja uključuje motoričku koordinaciju je visoka tijekom dana, što pomaže pri sportskoj izvedbi. Protok krvi i krvni tlak su isto viši poslijepodne što poboljšava bolju oksigenaciju mišića. Ako želite izvući maksimalnu korist od vježbanja uz minimalan mogućnost nastanka ozljede, poslijepodne je idealno vrijeme za vježbanje.

Kada je najbolje vježbati?

  • dolazi do naglog porasta otkucaja srca u ranim jutarnjim satima (oko 6:45h ujutro ovisno o vremenu buđenja) zbog porasta kortizola
  • mišići imaju najbolju koordinaciju oko 14,30h
  • mišići imaju najbrže vrijeme reakcije oko 15,30h
  • kardiovaskularna učinkovitost i snaga mišića su najveće oko 17h
  • krvni tlak je najviši oko 18h
Koje god doba dana odaberete za vježbanje, držite se toga. Neka tjelesna aktivnost postane dio Vaše rutine kako bi iskusili optimalno zdravlje i dugovječnost.

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]