Doručak Recepti

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie – gotov za 2 minute, prepun vitamina, minerala, antioksidansa i klorofila. Kada uvrstite zeleni smoothie u svoju dnevnu rutinu osjetit ćete promjene u količini energije koju imate, koža postaje blistavija, nokti čvršći, kosa sjajnija, tijelo sretnije! Ma šta reći – zdravlje u jednoj čaši!

Kako početi s zelenim smothiem?

Ako tek počinjete sa uvrštavanjem zelenih smoothia u svoj dnevni jelovnik ili pravite zeleni smoothie za dijete, koristite više slatkog voća kao što su banane ili datulje, a omjer voća naspram zelenja može biti 2:1. Većina ljudi nije naviknuta na okus klorofila. Međutim, nakon nekoliko tjedana ćete spontano početi željeti zelenije smoothije. Tada možete polako povećavati zelenje u smoothiu dok vam omjer voća i zelenja ne budu 1:1.

Nema nikakve prepreke da zelene smoothie piju i dijabetičari ako im dodajete voće s niskim glikemijskim indeksom kao što su jabuke i različito bobičasto voće.

Kako izvući maksimalnu korist iz zelenih smoothia?

1. Zeleni smoothie je najbolje napraviti ujutro i odmah popiti ili ga piti u toku dana, ali na prazan želudac.

2. Pijte polako i miješajte ga sa slinom zbog bolje apsorpcije.

3. Ne stavljajte u zeleni smoothie ništa osim zelenja, voća i vode. Nemojte u smoothie dodavati orašaste plodove, sjemenke, ulja ni bilo kakve druge dodatke jer većina tih sastojaka usporava asimilaciju smoothia u probavni sustav i može izazvati iritaciju i nadutost. Ponekad možete dodati nešto od toga u svoj smoothie, ali za svaki dan je najbolje držati se osnovnog recepta.

4. Zeleni smoothie pijte sam, a ne kao dio obroka. Da bi dobili najhranjivije sastojke iz njega, nemojte ništa jesti dok pijete smoothie, čak ni nešto malo gricnuti. Nakon 30-40 minuta nakon smoothia možete jesti ostalu hranu.

5. U zeleni smoothie nemojte dodavati povrće bogato škrobom kao što su mrkva, cikla, tikvica, karfiol, prokulice, patlidžan. Povrće bogato škrobom je loš spoj s voćem i može izazvati nadutost.

6. U zeleni smoothie nemojte dodavati previše sastojaka. Nek većina vaših recepata bude jednostavna kako bi olakšali posao probavnom sustavu i izvukli maksimalnu nutritivnu korist.

7. Potrebno je uvijek izmijenjivati zelenje od kojeg pravite smoothie. Svo zelenje na svijetu sadrži vrlo malu količinu alkaloida. Ta mala količina ne može vam naštetiti, čak i jača imunološki sustav. Međutim, ako tjednima jedete jednu vrstu zelenja bez promjene, s vremenom se u vašem tijelu može akumulirati ista vrsta alkaloida i izazvati simptome trovanja. Voće ne morate izmjenjivati u zelenim smoothima jer oni ne mogu izazvati toksičnu reakciju, ali izmjenjivanje voća će povećati hranjivost smoothia i raznolikost okusa.

8. Birajte organsko voće i zelenje kad god je to moguće. Najvažniji razlog za konzumiranje organske hrane su veća nutritivna svojstva organskog voća i povrća od voća i povrća iz komercijalnog uzgoja. Također, nemaju pesticide i druge otrovne kemikalije.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]