Tjelovježba Zagrijavanja

Vježbe za zagrijavanje cijelog tijela

Vježbe za zagrijavanje

Na početku svakog treninga potrebno se dobro zagrijati, odnosno razgibati i istegnuti kako bi pripremili tijelo za glavni dio treninga te smanjili mogućnost ozljeda. Donosimo Vam primjere kako pravilno izvoditi vježbe za zagrijavanje cijelog tijela.

Zagrijavanje

Zagrijavanje je pripremanje tijela za fizičku aktivnost. Zagrijavanje postepeno ubrzava puls i cirkulaciju te time pomaže srcu da se pripremi za dodatno radno opterećenja kako bi bili spremni za aktivnosti visokog intenziteta.

Također, zagrijavanjem ćete podići temperaturu tijela. Kako se temperatura tijela povećava, tako će se zglobovi opustiti i povećat će se dotok krvi u mišiće. To znači manje stresa na zglobove i tetive. Topli, dobro podmazani zglobovi, pomažu tijelu da s lakoćom izvodi nagle i eksplozivne pokrete. Kvalitetnim izvođenjem vježbi za zagrijavanje prevenirat ćete mogućnost nastanka akutne ozljede i imati više snage za trening.

Zašto se zagrijavati na početku treninga

Zagrijavanje Vam daje vremena da se mentalno pripremite za trening kako bi više uživali u vježbanju. Ulaganje vremena za zagrijavanje će Vam pomoći da budete fleksibilniji, brži i snažniji. Vaše tijelo će se moći bolje nositi sa zahtjevima koje mu zadajete i moći ćete unaprjeđivati performans svakim treningom. Isto tako, osjećat ćete manje ukočenosti i boli nakon treninga.

Koliko dugo se treba zagrijavati

Duljina zagrijavanja ovisi o tome koliko intenzivno planirate vježbati. Općenito, što intenzivnije planirate vježbati, to bi zagrijavanje trebalo trajati duže. Za većinu vježbača, dovoljno je između 10 i 30 minuta. Vježbe se izvode redoslijedom počevši od vrata prema donjem dijelu tijela te se završava sa vježbama za gležnjeve i stopala. Ove vježbe su kombinacija dinamičke i aktivne fleksibilnosti.

Učinite zagrijavanje sastavni dio Vaše fitness rutine. Smanjit ćete si mogućnost ozljeda, poboljšati performans i vježbanje učiniti zabavnijim. Davanje vremena tijelu da se prilagodi povećanom opterećenju učinit će Vas boljim sportašem.

Nikada nemojte preskočiti zagrijavanje na početku treninga, kao i istezanje na kraju treninga, bez obzira na intenzitet i ekstenzitet (trajanje) glavnog dijela treninga.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ukr2Xd30Efg&t=78s

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)