Kukovi Rehabilitacija & Prevencija Tjelovježba

Vježbe za kukove (VIDEO)

Bol u kuku se može otkloniti pomoću vježbi koje održavaju kuk snažnim i moblinim. Vježbe za kukove se mogu koristiti kao prevencija ili pri oporavku od sportskih ozljeda. Možete imati koristi od vježbi za kukove, čak i ako trenutno ne osjećate bol ili probleme s kukovima.

Istezanje i jačanje mišića u području kukova dovodi do razvoja stabilnosti i fleksibilnosti, što pomaže u kretanju i izbjegavanju ozljeda. Veliki broj ljudi imaju slabe ili nefleksibilne kukove zbog predugog sjedenja i izostanka tjelesne aktivnosti. S druge strane, sportaši koji pretjerano koriste kukove također mogu osjetiti bol ili ozljediti kukove.

Koje mišiće pogađati kroz vježbe za kukove

Kako bi istegnuli i ojačali kukove, važno je jačati i istezati mišiće leđa i mišiće koji se nalaze na bočnim stranama kukova. Ciljajte mišiće:

  • gluetus maximus, glavni ekstenzorski mišić kuka
  • gluteus medius, glavni mišić sa strane kuka

Kako izvoditi vježbe za kukove

Održavanje kukova snažnim i aktivnim važno je kako u svakodnevnim, tako i u sportskim aktivnostima. Muškarci i žene trebaju ciljati iste mišiće. Međutim, muškarci općenito imaju uže i manje fleksibilne kukove od žena, iako to može varirati. Ako imate uske, nefleksibilne kukove, počnite polako i postupno napredujte. Vježbe treba izvoditi simetrično (na jednoj i na drugoj strani). Budite sigurni i konstantni. Odaberite vježbe koje najviše odgovaraju vašoj razini fitnessa i broj ponavljanja prilagodite sebi.

Koje vježbe ne izvoditi ako osjećate bol u kukovima

Ako imate bolove u kuku, postoje vježbe koje bi trebali izbjegavati. Općenito, aktivnosti s velikim utjecajem kao što su brzo trčanje, skakanje i dizanje utega treba izvoditi jako pažljivo. Posebnu pozornost morate imati i kada hodate po neravnom terenu ili planinarite, kako bi izbjegli ozljede.

Veliki pritisak na kukove stvaraju vježbe kao što su čučanj, iskorak, penjanje na step klupicu ili hodanje po stepenicama. Radite ove vježbe oprezno i izbjegavajte ih ako osjećate akutnu bol. Izbjegavajte pokete koji Vam uzrokuju bol. Učinite ono što najbolje osjećate za svoje tijelo.

Pogledajte video vježbe za kukove:

Još rehabilitacijskih vježbi

Vježbe za koljena (VIDEO)

Vježbe za gležanj (VIDEO)

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.