Koljena Rehabilitacija & Prevencija Tjelovježba

Vježbe za koljena (VIDEO)

Bolovi u koljenima su česta pojava. Saznajte više o uzrocima boli u koljenu, pogledajte video vježbe za koljena za jačanje i istezanje te kako ih treba provoditi.

Uzroci boli u koljenu

Bol u koljenu mogu uzrokovati:

  • preopterećenje koljena
  • osteoartritis koljena
  • tendinitis
  • burzitis
  • meniskusne suze
  • uganuti ligamenti koljena

Vježbe i bolovi u koljenu

Ako su bolovi u koljenu posljedica ozljede, operacije ili artritisa, lagane vježbe istezanja i jačanja mogu olakšati bol, a istovremeno poboljšati fleksibilnost i opseg pokreta. Vježbanje ozljeđenog koljena može se činiti kontradiktornim, ali zapravo je vježba bolja za koljeno nego mirovanje. Nepomicanje koljena može ga ukrutiti, što može povećati bol i otežati svakodnevne aktivnosti.

Vježbe jačanja i istezanja

Najbolji način za održavanje zdravog koljena i sprječavanje daljnje ozljede je imati snažne i fleksibilne mišiće. Jačanje mišića koji podržavaju Vaše koljeno će smanjiti stres na koljenu. Snažni mišići na prednjoj i stražnjoj strani bedra pomažu sprječavanju boli u koljenu i daljnje ozljede. Kako bi ojačali koljeno, usredotočite se na vježbe koji djeluju na mišiće potkoljenice, natkoljenice, stražnjice i kukova.

Istezanje mišića koje jačate važan je dio sprječavanja ozljeda. Vježbe jačanja grade mišiće kako bi pomogli podupiranju vašeg koljena, a nježna istezanja nakon jačanja vježbanja smanjuju bol u mišićima i zadržat će vaše mišiće duge i fleksibilne. Izvođenje vježbi za istezanje donjeg dijela tijela može povećati opseg pokreta i fleksibilnost u zglobu koljena.

Kako provoditi vježbe za koljena

Krenite polako. Izgradnja snage mišića iziskuje vrijeme. Kada postanete jači, postupno povećavajte broj ponavljanja vježbi ili dodajte težinu vježbi.

Nemojte zanemariti bol. Ne biste trebali osjećati ozbiljnu bol tijekom vježbe. Osjećate nelagodu jer izazivate mišiće, ali ne i bol. Ako vježba boli, zaustavite vježbu.

Nemojte pretjerati. Ne biste trebali osjetiti ozbiljnu bol nakon vježbanja. Tipično je osjećati se kruto ili malo bolno dan nakon vježbanja. Ako se osjećate toliko uznemireni da Vam se teško kretati, tada ste pretjerali u vježbanju. Odmor je najbolja stvar za vaše bolne mišiće.

 

Još rehabilitacijskih vježbi

Vježbe za kukove (VIDEO)

Vježbe za gležanj (VIDEO)

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.