Tjelesno zdravlje Zdravlje

Utjecaj toksina na zdravlje i bolest

Danas smo izloženi stotinama tisuća novih kemikalija i zagađivača u našem okruženju kojih nije bilo prije nekoliko desetljeća. Od 2012. broj industrijskih kemikalija na globalnom tržištu procjenjuje se na oko 143 835. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da su kemikalije prisutne u zraku, vodi, tlu i hrani otrovne i doprinose razvoju mnogih kroničnih bolesti. Isto je i s građevinskim materijalima i kućanskim proizvodima. Mnoge kemikalije iz okoliša nalaze se u majčinom mlijeku i posteljici i tako izravno utječu na fetus. Koliki je utjecaj toksina na zdravlje i bolest?

Glavne kronične bolesti koje su povezane s izloženošću toksinima su metabolički sindrom, vaskularna bolest, rak i neurokognitivno oštećenje. U današnje vrijeme je nemoguće izbjeći sve toksine kojima smo svakodnevno izloženi, ali bilo bi mudro barem ograničiti našu izloženost koliko god je moguće. Neki od glavnih toksina koje bismo trebali biti svjesni su teški metali, pesticidi, plastika i hlapljivi organski spojevi.

Lista toksičnih proizvoda s kojima se svakodnevno susrećemo

Teški metali

Kemijski elementi i teški metali kao što su arsen, kadmij, olovo, živa, fluor i aluminij, obično se nalaze u vodovodnoj vodi, hrani, prašini, zubnim amalgamima i starim pesticidima. Ti se elementi nakupljaju u organima kao što su mozak, bubrezi, jetra i kosti, gdje uzrokuju neurološku i endokrinu disfunkciju, oštećenje organa, oštećenje imunološkog sustava i krhkost kostura. Načini smanjenja izloženosti su pijenje filtrirane vode, korištenje pročišćivača zraka i prestanak konzumacije ribe kao što su morski pas, tuna i kraljevska skuša kako bi se smanjila izloženost živi.

Pesticidi

Pesticidi, uključujući insekticide, herbicide i fungicide, imaju različite načine djelovanja kako bi ubili, otjerali ili na neki drugi način kontrolirali štetočine kao što su insekti, korovi i gljivice. Razni današnji pesticidi povezuju se s rakom, neurološkim, endokrinim, razvojnim, reproduktivnim, respiratornim i imunološkim poremećajima. Način smanjenja izloženosti je jesti organsku netretiranu hranu i koristiti netoksične opcije za poljoprivredu i uređenje okoliša.

Zašto jesti organsku hranu

Plastika

Iako je plastika općenito inertna, kada se razgradi toplinom, ultraljubičastim zračenjem ili kemijski, otrovne kemikalije otopljene u plastici kao što su bisfenol-A, dioksini, ftalati, vinil klorid, olovo i kadmij mogu se ispirati. Način za ublažavanje izloženosti bilo bi izbjegavanje upotrebe plastike, a posebno zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, kao i izbjegavanje pića iz plastičnih boca.

Hlapljivi organski spojevi

Hlapljivi organski spojevi su otapala, benzin i mirisi. Mogu ometati stanične membrane i uzrokovati različite neurološke probleme. Formaldehid, benzen i sintetski mirisi su kancerogeni. Najučinkovitije sredstvo za ograničavanje izloženosti bi bilo izbjegavanje sintetičkih mirisa.

Jedna od najučinkovitijih stvari koju možete učiniti je poduzeti korake kako bi smanjili izloženost zagađivačima okoliša prisutnim u hrani, vodi, zraku i kozmetičkim proizvodima. Kada minimaliziramo izloženost toksinima, to će smanjiti opterećenje na organe za detoksikaciju i tijelo će moći posvetiti energiju za detoksikaciju, metaboliziranje i izlučivanje zadržanih spojeva.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]