Zdravlje

Upotreba vode

Upotreba vode

Voda je jedna od nebeskih blagoslova za zdrave i za bolesne. Ona je organizmu neophodna da bi funkcionirao i da bi se odupro bolestima. Treba je obilno koristiti jer povoljno utječe na naše zdravlje. Upotreba vode i zdravstvene koristi vode pročitajte u daljnjem tekstu.

Voda

Naša krv se sastoji od 90% vode, a naše tijelo podsjeća na mašinu koja funkcionira na principu korištenja vode. Ako je ne pijemo u dovoljnim količinama, urin će nam biti žut i imati neugodni miris. U normalnim okolnostima on je bez boje i mirisa. Da bismo to postigli, u organizam treba unijeti oko 2 l dnevno, ne računajući ostalu tekućinu (čaj, sok i drugo). Ako do sada niste imali ovu naviku, počnite sa jednom litrom vode dnevno tijekom prvog tjedna.

Moramo biti sigurni da je voda koju pijemo čista i zdrava. Po potrebi, vodu treba prethodno prokuhati. Količina vode koju ćemo popiti tijekom dana, u velikoj mjeri ovisi od vrste hrane koju smo toga dana pojeli, i uopće od našeg načina prehrane. Ako se naša prehrana većinom sastoji od prerađene hrane koja u sebi ne sadrži puno tekućine, prirodno je da ćemo trošiti više od dvije litre vode dnevno. Ako volimo slanu, ljutu, kiselu, masnu i veoma začinjenju hranu, također ćemo piti dosta vode, jer takva hrana zahtjeva puno tekućine.

S druge strane, hrana koja u sebi sadrži puno tekućine (voće i povrće u svježem stanju) ne zahtjeva toliko vode koliko kuhana i prerađena hrana, jer je već njenim unošenjem tijelo opskrbljeno određenom količinom tekućine. U svakom slučaju, nemojte u toku dana piti manje od jedne litre čiste vode, a poželjno je popiti više. Trudite se da svježe i sirove namirnice u vidu voćnih salata i salata od povrća, kao i u vidu prirodnih sokova postanu dio vaše svakodnevne prehrane.

Korištenje vode

Vodu ne bi trebalo piti neposredno prije jela, za vrijeme obroka jer usporava probavu (eventualno toplu vodu), a ne treba ju piti ni odmah nakon jela. Jedan do dva sata nakon obroka je vrijeme kada možemo popiti vodu, i to koliko želimo sve do idućeg obroka. Ni u kom slučaju ne smijemo piti hladnu vodu za vrijeme obroka, jer uzeta istovremeno sa hranom negativno utječe na lučenje pljuvačnih žlijezda. Ukoliko je voda hladnija, utoliko je štetnija za želudac. Voda će zaustaviti probavu  hrane sve dok tijelo ne osigura  želucu dovoljnu toplinu, neophodnu da ponovo nastavi svoj posao. Jedimo polako i dozvolimo da se hrana pomiješa sa pljuvačkom. Voda uzeta za vrijeme obroka smanjuje lučenje sokova i razblažuje  želučanu kiselinu potrebnu za probavu.

Voda je i te kako potrebna našem tijelu, ali jedino ako se unosi na pravilan način. Tijelo će nam onda biti zahvalno što tako brinemo o njemu. Količinu vode od dvije litre dnevno treba pravilno i ravnomjerno rasporediti na cijeli dan, a u večernjim satima ne treba je uzimati da bismo mogli dobro i mirno spavati. U suprotnom, cijelu noć ćemo ići do toaleta. Čaj, sok ili mlijeko i mnogi drugi napitci nisu isto što i voda. Oni se moraju probaviti.

Voda se upotrebljava za piće i za održavanje opće higijene. Tijekom kupanja, preko kože se izlučuje nečistoća. Ako se zanemari ovaj vid održavanja higijene, naše pore kojih na tijelu ima puno, biti će začepljene, a prljavština koja nije odstranjena opteretiti će ostale organe za izlučivanje. Poslije kupanja nastaju pozitivne promjene: krv otječe prema površini tijela te se postiže lakša i pravilnija cirkulacija. Mišići postaju gipki, a razum bistriji. Kupanje umirujuće djeluje na živce. Ono potpomaže rad crijeva, želuca, jetre i olakšava probavu. Ne treba zanemariti ni održavanje osobne higijene. Rublje treba biti čisto jer upija izlučevine iz kožnih pora, i ako se redovno ne pere i ne mijenja, izlučena nečistoća se ponovno vraća na kožu. Vodu obilato treba koristiti i kao napitak između obroka.

Pijmo vodu u onoj količini koja je potrebna našem tijelu i vidjet ćemo divne rezultate!

Tekst preuzet iz knjige – Anita i Slađan Stanković: Vegeterijanski kuvar. Cijelu knjigu možete preuzeti na linku: http://www.zakonizdravlja.com/p/knjige.html

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)