Tjelesno zdravlje Zdravlje

Srčana bolest

Srčana bolest je najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj. Glavni ubojica su masne naslage na stjenkama arterija – aterosklerotski plak. Taj se plak nakuplja na krvnim žilama oko srca i opskrbljuju ga krvlju bogatom kisikom. Nakupljanje plaka zove se atroskleroza, otvrdnuće arterija mrljicama sluzave tvari pune kolesterola koja se nakuplja u unutarnjim stijenkama krvnih žila. Plak polako raste, sužavajući tako prolaz krvotoku. Smanjenje krvotoka k srčanom mišiću može dovesti do bolova i pritiska u prsnom košu, angine pectoris, i do iznenadnog prekida protoka krvi, odnosno srčanog udara.

Koronarna bolest srca

Brojni dokazi govore u prilog da postoje velika područja svijeta u kojima epidemija koronarne bolesti srca jednostavno nije postojala. Primijećeno je da među stotinama tisuća stanovnika ruralne Kine, kao i u afričkim zemljama koronarna bolest srca gotovo se postoji. Međutim, istraživanja također pokazuju da to nije samo u njihovim genima. Kada se ljudi presele iz područja niskog u područje visokog rizika njihove stope obolijevanja se povećaju čim preuzmu prehranu i način života karakterističan za njihovu novu domovinu.

Izvanredno niske stope obolijevanja od srčane bolesti u ovim zemljama tumačene su izvanredno niskim razinama kolesterola. I jednoj i drugoj temelj prehrane su namirnice biljnog podrijetla, kao što su žitarice i povrće. Zbog toga što jedu velike količine vlakana i vrlo malo životinjskih masnoća, razine ukupnog kolesterola su u prosjeku niske.

Ateroskleroza

Kasnija istraživanja su pokazala da su tragovi masnih pruga, znakovi prve faze ateroskleroze, pronađeni kod gotovo sve američke djece stare do 10 godina. Do dvadesetih i tridesetih godina masne pruge se mogu razviti u prave plakove, dok u četrdesetima i pedesetima oni mogu postati naš vodeći ubojica. Također je istraženo da ateroskeroza ne počinje s prehranom u djetinjstvu, nego već tijekom trudnoće kod majki koje su imale visoke razine LDL kolesterola,  koji se još naziva i loš kolesterol.

Kolesterol

Želite li smanjiti svoje razine LDL kolesterola morate drastično smanjiti potrošnju: trans masnoće, koje se nalazi u prerađenim prehrambenim namirnicama te mesu i mliječnim proizvodima, zatim zasićene masnoće, koje se uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla i “gotovi” kolesterol koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, posebice u jajima.

Želite li biti praktički potpuno sigurni od srčanog udara razina LDL kolesterola trebala bi vam biti najviše 1,8 mmol/L što je mnogo manje od “normalnih” razina kolesterola.

Liječnici u Americi koji su svojim pacijentima preporučili biljnu prehranu od cjelovitih namirnica, doživjeli su da se bolest njihovih pacijenata počela povlačiti. Čim su se prestali hraniti na način koji im je začepljivao arterije tijela su im počela s razgradnjom plaka, arterije su se otvorile bez ikakvih lijekova i operacija. Pružite svom tijelu priliku, ono jedva čeka da se izliječi. Vaše tijelo želi biti zdravo.

Brazilski orasi

Samo četiri brazilska oraha mjesečno snižavaju razinu kolesterola. Više, međutim, ne znači bolje. Brazilski orasi toliko su bogati selenom, da se, ako pretjerate, možete predozirati selenom. No to vas ne treba zabrinjavati jedete li samo četiri mjesečno.

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.