Proljetno čišćenje

Ožujak je mjesec za proljetno čišćenje, kako našeg organizma, tako i našeg doma. Ako želite čist i prirodan dom, odvojite vrijeme ovaj mjesec kako bi ga detaljno očistili, organizirali i riješili se nepotrebnih stvari. Za Vas smo pripremili kompletan vodič za čišćenje u PDF-u koji će Vam pomoći u planiranju čišćenja.

Počnite sa planom

Napravite plan čišćenja. Prođite kroz svoj dom i uočite što bi sve trebalo očistiti. Možda ste čistili svaki mjesec i ostali su Vam samo određeni dijelovi doma koja treba očistiti. Možda Vam je dom u kaosu i trebate ga očistiti od stropa do poda. Napišite zadatke koje trebate obaviti, napravite plan što sve trebate očistiti ili pogledajte naš kompletan vodič za proljetno čišćenje. Odredite hoćete li čistiti tijekom vikenda ili ćete svaki dan izdvojiti 15-30 minuta za čišćenje.

Pripremite sredstva za čišćenje

Ako nemate spremna sredstva za čišćenje, to će Vam oduzeti vrijeme i motivaciju za čišćenje. Sva sredstva, krpe i materijale za čišćenje držite na jednom mjestu ili ih stavite u kantu i nosite sa sobom kako čistite. Uvijek koristite prirodna sredstva za čišćenje i nastojte izbjegavati kemikalije u kućanstvu.

Izbjegavanje kemikalija u kućanstvu

Postavite mjerač vremena

Nemojte si zadavati prevelike zadatke ili poželjeti očistiti sve u jednom danu. Ako ste pretrpani obavezama između posla, kuhanja ručka i druženja sa djecom, izdvojite 15 minuta u danu za proljetno čišćenje. Odaberite jedan zadatak sa liste, postavite mjerač vremena na 15 minuta i počnite sa čišćenjem.

Počnite sa čišćenjem

Čistite uvijek od gore prema dolje i od lijevo prema desno na području koje trenutno čistite. Čistite svih 15 minuta i čistite brzo. Ne dozvolite ometanja, isključite tonove na mobitelu i ne odgovarajte na poruke. Ako Vas ukućani krenu ometati, recite im da ćete im pomoći za 15 minuta. Ako imate još vremena nakon prvog zadatka, prijeđite na sljedeći zadatak s popisa i postavite mjerač na još 15 minuta.

Riješite se stvari koje Vam ne trebaju

Kako čistite svaki dio Vašeg doma, uočite stvari koje Vam ne trebaju ili ih niste koristili prethodnu godinu. Odvojite ih sa strane, a zatim prodajte, donirajte, poklonite obitelji ili prijateljima, reciklirajte ili bacite. Nemojte zatrpavati dom nepotrebnim stvarima.

Ako se držite svoga plana, Vaš dom će do kraja mjeseca biti čist i uredan i u njemu ćete moći uživati sa svojom obitelji i prijateljima. PREUZMITE OVDJE kompletan vodič za proljetno čišćenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)