Prirodna zaštita od Sunca

Prirodna zaštita od sunca

Sunce je dar života i iznimno važno za zdravlje ljudi. Međutim, tijekom ljetnih mjeseci potrebna nam je dodatna prirodna zaštita od sunca zbog UVA i UVB zračenja. Kreme za sunčanje, osim što sadrže štetne kemikalije, ne pružaju potpunu zaštitu protiv oštećenja od sunca, bez obzira koliki je zaštitni faktor i koliko često ih nanosite. Za potpunu zaštitu od sunca i poništavanje izazvane štete morate se zaštititi na razini stanica.

Zaštita od sunca hranom

Zaštitu od sunca možete maksimalno povećati tako što ćete svojoj prehrani dodati hranu bogatu antioksidansima kako bi spriječili izgaranje, stvaranje spojeva koji izazivaju rak, gubitak kolagena i glikolizaciju. Ultraljubičasta svjetlost uzrokuje oštećenja na svim razinama, od površine kože do unutarnjih organa te dovodi do potencijalno smrtonosnih kancerogenih promjena. To znači da vaše tijelo mora biti zaštićeno od nje. Upravo se to događa kada jedete hranu i ljekovito bilje bogato prirodnim antioksidansima koji se gomilaju u vašoj koži, očima, unutarnjim organima u zaštitnim spojevima koji ograničavaju štetu, a nalazimo ih na staničnoj i hormonskoj razini.

Antioksidansi

Hrana bogata antioksidansima koja štiti kožu od sunca

  • kakao prah
  • maslinovo ulje
  • brokula
  • jabuke
  • luk
  • mrkva
  • sok od crvenog grožđa
  • borovnice
  • rajčica

Svakodnevno konzumirajte što više ovih namirnica tijekom ljetnih mjeseci. Iako sva hrana ima nevjerojatna svojstva, rajčica je zbilja posebna. Možda zato i dozrijeva upravo u doba godine kada nam je zaštita od sunca najviše potrebna. Ako povećate konzumaciju rajčica u ljetnim mjesecima, značajno ćete zaštititi kožu od izgaranja na suncu. To je zato što kombinacija spojeva koji se nalaze u rajčici, što uključuje i likopen, sprečava stvaranje slobodnih radikala.

Slobodni radikali i starenje

Rajčica, naročito u kombinaciji sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, pospješuje i stvaranje kolagena. Zajedno djeluju u sinergiji te tako štite od raka, bora i sprečavaju stanjivanje kože. Možete ih jesti zajedno u umacima ili salati ili koristiti kao masku za kožu.

Maska za kožu od rajčica i maslinovog ulja

Izgnječite ili izblendajte 1 rajčicu i dodajte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dobro promjiešajte te nanesite na kožu lica ili cijelog tijela. Nakon nekoliko minuta isperite. Masku je nabolje stavljati pod tušem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)