Kako se početi hraniti zdravo

Svi znamo da je zdrava hrana dobra za naše tijelo, ali i dalje često posežemo za brzom hranom, grickalicama i slatkišima. Želite se zdravije hraniti, uvesti pozitivne promjene u svoj život, osjećati se energičnije i bolje, ali jednostavno ne znate odakle početi? Mediji serviraju toliko puno različitih informacija da ne znate što je točno i koja hrana je zaista zdrava. Zbog toga smo Vas odlučili uputiti kako se početi hraniti zdravo i osjećati se dobro u vlastitoj koži u samo dva jednostavna koraka.

Prestanite kupovati nezdravu hranu

Ako imamo nešto u kući, u trenutcima slabosti sigurno ćemo posegnuti za onom sakrivenom vrećicom čipsa i velikom čokoladom koja se nalazi na samom kraju našeg ormara iza zobenih pahuljica. Jednostavno, znamo da je tamo i sakrili smo ju od samih sebe. To je bio naš prvi pokušaj da se počnemo hraniti zdravo – jednostavno smo prestali kupovati nezdravu hranu. Ono što imate u kući bacite u smeće ili dajte nekome. Čak i kada dobijete bombonjeru na poklon, samo ju proslijedite dalje.

I zaboravite na ono “moram imati nešto slatko kada mi dođu gosti”. Prestanite se zavaravati jer i mi i Vi znate da ćete to sami pojesti u trenutku krize. A kada Vam dođu gosti, poslužite im nešto od naših zdravih slastica – poput Ferrero Rocher kuglica. Mi to radimo već godinama i, vjerujte nam, svi se oduševe više nego da smo im poslužili grickalice jer imaju mogućnost probati nešto novo i jer smo ih sami napravili. I nemate izgovor da se gosti nisu najavili jer zdrave čokoladne kuglice možete napraviti u 5 minuta.

Napunite hladnjak i smočnicu zdravom hranom

Sada kad smo izbacili svu nezdravu hranu iz kuće, umjesto nje moramo pripremiti zdravu hranu, jer inače nećemo imati ništa za jesti. Jednom tjedno obavite kupovinu i uvijek imajte spremnu zdravu hranu za naredni tjedan kako bi mogli napraviti zdrava jela ili jednostavno posegnuti za svježim voćem kada Vam se nešto jede. Istraživanja kažu da ćemo vjerojatnije jesti onu hranu koja nam je u videokrugu tako da držite zdjelu s voćem uvijek punu.

Hladnjak napunite sa zelenim lisnatim povrćem i raznim drugim svježim šarenim povrćem kao što su rajčice, paprike, cvjetača, mrkve ili krastavci za dnevnu dozu vitamina i minerala. U smočnicu stavite mahunarke poput graha, slanutka i leće kao izvore bjelančevina i žitarice kao što su kvinoja, zobene pahuljice, riža, amarant ili proso kao izvor dobrih ugljikohidrata. Kupite sjemenke kao što su bundevine, suncokretove ili konopljine, te orašaste plodove poput lješnjaka, oraha ili badema koje možete uvijek ubaciti u smoothie ili posuti po zobenim pahuljicama ili granolama.

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana, skupa, dosadna ili bezukusna. Nikada nije kasno da promijenite loše navike i počnete živjeti zdravijim, energičnijim i ispunjenim životom. Za dugotrajan uspjeh najvažniji su mali koraci jer se ne mijenjamo kada radimo nešto ponekad, mijenjamo se kada promijenimo ono što radimo svakoga dana. Za dodatan poticaj i puno kvalitetnih informacija pripremili smo e-knjigu Cjelovita biljna prehrana za početnike. Preuzmi e-knjigu OVDJE i počni živjeti zdravije još danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error

Sviđa Vam se? Podijelite :)