Tjelesno zdravlje Zdravlje

Jačanje imunološkog sustava

Jačanje imunološkog sustava

Imunološki sustav se sastoji od više organa, bijelih krvnih zrnaca i bjelančevina koja se nazivaju antitijela te se zajedno bore protiv patogena koji izazivaju bolest.  Antitijela IgA iz sline su prva linija obrane od infekcija dišnih putova. Jačanje imunološkog sustava je neophodno za dug i zdrav život.

Tjelovježba

Umjerena tjelovježba, aerobna aktivnost po 30 minuta 3 puta tjedno povećava razinu IgA u slini za 50 posto te time poboljšava imunološku funkciju i snižava rizik od infekcija dišnih puteva.

Međutim, produljeni intenzivan napor može imati suprotno djelovanje. Rizik od infekcije se smanjuje s povećanjem tjelesne aktivnosti, ali samo do određene točke. Pretjerani trening i fizički stres mogu povećati rizik od infekcije zbog narušavanja imunološke funkcije. Tako trkačima kod početka natjecateljske sezone i kod nogometaša nakon početka međunarodnih natjecanja osjetno pada proizvodnja IgA. Što sportaši mogu povodom toga poduzeti?

Na svu sreću mnogo je prehrambenih namirnica koje mogu pojačati otpornost.

Lisnati kelj

Lisnati kelj i ostalo tamnozeleno listano povrće jedna je od najhranjivijih namirnica na svijetu. On može pomoći i u borbi protiv infekcija jer povećava proizvodnju antitijela koje proizvode bijele krvne stanice i koji se ponašaju kao pametne bombe u našem tijelu i hvataju napadače.

Brokula

Brokula, kao i kupusnjače poput cvjetače, kupusa i kelja pupčara, sadrže spojeve potrebne za održavanje funkcija obrane našeg tijela. Oni, osim što nas štite od patogena iz hrane, štite nas i od onečišćivača iz okoliša – dima cigareta, ispušnih plinova automobila te raznih plinova.

Marinirani tofu s povrćem

Kardamom

Ako dodamo u naše jelo malo aromatičnog začina kardamoma naše prirodne stanice ubojice postaju supermoćne, te uništavaju i do deset puta više loših stanica.

Bobičasto voće

Bobičasto voće svih vrsta pokazalo se najboljim u sprječavanju bolesti.  Oni imaju sposobnost da spriječe, smanje i poprave oštećenja koja nastaju oksidacijskim stresom i upalama, ali također i povećavaju količinu jedne vrste bijelih krvnih stanica, naših prirodnih stanica ubojica, koje se bore protiv virusa. Broj tih stanica nakon duže tjelovježbe pada, no sportaši koji su jeli jednu i pol šaku borovnica dnevno imali su dvostruke količine tih stanica.

Teoretski, naš recept od borovnica može povećati broj prirodnih stanica ubojica u tijelu i tako pomoći u obrani od napadača 🙂

Banana kruh s borovnicama

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)