Napitci

Čuvarkuća i med protiv cista i mioma

Čuvarkuća se smatra izrazito ljekovitom biljkom. Može se koristiti za unutarnju i vanjsku upotrebu. Čuvarkuća i med se koriste za ciste i miome, jačanje imunološkog sustava i pročišćavanje organizma od toksina. Čuvarkuća se naziva još i žednjak, cmilić, treset, možek, ušna i vazdaživ. Na latinskom jeziku Sempervivum znači “uvijek živuća”.

Čuvarkuća i medicinske koristi

Sok i listovi čuvarkuće su prirodni lijek koji se stoljećima koristio zbog njegovih rashlađujućih, protuupalnih i diuretičkih svojstava. Moderna medicinska istraživanja su pokazala da čuvarkuća sadrži ugljikohidrate, izocitronsku kiselinu, limunsku kiselinu, jabučnu kiselinu i flavonoide. Flavonoidi su zaslužni za protuupalna svojstva čuvarkuće.

Smjesa od čuvarkuće i meda koja se koristi protiv cista i mioma

Sastojci:

  • 300 grama svježih sočnih listova čuvarkuće
  • 500 grama prirodnog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće dobro usitniti u blenderu ili multipraktiku. Pomiješati sa medom. Smjesu sipajte u staklenu teglu, poklopite i omotajte ju folijom. Čuvajte u frižideru. Uzimajte po jednu žličicu smjese ujutro na prazan želudac, pola sata prije jela. U to vrijeme nemojte piti tekućinu.

Čaj od čuvarkuće

Možete piti i čaj od čuvarkuće. Čaj je dobar kod bolnih i obilnih menstruacija, grčeva, proljeva, čireva i upala mokraćnog mjehura. Za pripremu čaja potrebno je kuhati 10 grama svježih listova čuvarkuće u 250 ml vode 10-15 minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi. Najbolje ga je pripremiti večer prije i popiti ujutro na prazan želudac.

Sok od čuvarkuće

Također, može se piti i cijeđeni sok svježih listova čuvarkuće. U velikim količinama, sok od čuvarkuće ima laksativni učinak. Također, 1-2 kapi soka od čuvarkuće se koriste za tretiranje upala uha. Možete i preventivno svako jutro pojesti 2-3 lista čuvarkuće na prazan želudac, ili ih ubaciti u svoj omiljeni smoothie!

Čuvarkuća za probleme s kožom

Izgnječeni listovi čuvarkuće i svježe iscijeđeni sok od čuvarkuće se može primjenjivati i direktno na kožu za:

  • čir na ustima
  • opekline
  • čir na koži
  • bradavice
  • svrbež
  • pečenje kože
  • ubod insekata

 

Pogledaj još

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

[instagram-feed]